bijscholing

Docenten bijgeschoold

Datum: 29 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 29 juni 2022
Om aantrekkelijk en kwalitatief goed onderwijs te bieden, is het noodzakelijk dat docenten zich blijven ontwikkelen. Het Landelijk Overleg Loonwerkdocenten (LOL) organiseerde daarom op 16 en 17 juni de landelijke bijscholingsdagen. Het thema voor deze editie was Loonwerk rondom de glastuinbouw.

De bijscholingsdagen vonden plaats in Zuid-Holland. Het programma startte bij Loonbedrijf Van Etten in Bergschenhoek. De medewerkers van dit veelzijdige loonbedrijf voor de glastuinbouw en grond-, weg- en waterbouw gaven de docenten een indrukwekkende rondleiding en presentatie die de diversiteit van de werkzaamheden in deze sector duidelijk zichtbaar maakte.

Na dit bezoek vertrokken de docenten naar D.J. van de Broek Mechanisatie en Machinebouw in Moordrecht. Hier bespraken en bekeken de docenten de door het bedrijf ontwikkelde Green Eater en Slurry Swivel uitgebreid . Vooral de techniekgerichte docenten waren erg geïnteresseerd in het indrukwekkende verhaal.

Na het diner stond het laatste bezoek voor deze dag op het programma: de GKB-groep in Barendrecht. Dit bedrijf ontwikkelt slimme, innovatieve machines en materialen voor complexe situaties in de buitenruimte.

Dag twee begon bij tuinbouwbedrijf Klaas Quartel B.V. te ‘s-Gravenzande. Na een bedrijfspresentatie kregen de docenten een rondleiding over het bedrijf waarbij alle aspecten rondom het loonwerk in de tuinbouw aan bod kwamen. Klaas Quartel is gespecialiseerd in de grondbewerking van kassengrond. De docenten en medewerkers van Klaas Quartel bespraken dit specialisme beroeps- en vakinhoudelijk. Na de bedrijfsrondleiding ging de bezichtiging verder bij kweker Lugt Lisianthus in Monster, een van de opdrachtgevers van Klaas Quartel.

Na de lunch vertrokken de docenten naar de Tweede Maasvlakte om daar de verrichtingen van onze groen-, grond- en infrasector te bekijken. De docenten hebben twee leerzame en inspirerende bijscholingsdagen gevolgd bij gastvrije bedrijven.