hulp

Deel 1 RI&E: Zelf doen of met ondersteuning?

Datum: 29 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Corina van Zoest-Meester
In een veilig bedrijf loopt niemand gezondheidsschade op en krijgt niemand een ongeluk. Dat lijkt onhaalbaar, want je kunt niet alles voorkomen. Mensen doen nou eenmaal rare dingen. Toch kunnen veel ongevallen worden voorkomen. Start nu met de RI&E voor jouw bedrijf en zorg voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers.

Veiligheid is structureel alles langs gaan en beoordelen

Machines moeten op orde zijn als je ongevallen wilt voorkomen. Ook moet de manier waarop wordt omgegaan met een haastige klus duidelijk zijn voor iedereen. Daarnaast is er de bedrijfscultuur. Is het in jouw bedrijf zero tolerance of gemakkelijk iets door de vingers zien? Je wilt op een fijne manier met elkaar omgaan en geen politieagent zijn. Bovendien is er een wirwar van wetten en regelgeving en het is lastig om aan alles te voldoen of te willen voldoen. Toch wil je niet in de situatie komen dat je verantwoordelijk bent voor ziekte of lijden van een van je werknemers. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt je stap voor stap op weg.

Stap voor stap steeds veiliger 

Veiligheid kost tijd. Maar spijt kost nog meer kostbare tijd. Je kunt niet alles in één keer en je kunt ook niet alles zelf doen. Om je bedrijf veiliger te maken, start je met het uitvoeren van een RI&E. Je moet eerst weten hoe je ervoor staat, dus inventariseren. Dat is niet afgaan op je gevoel, maar structureel alles langsgaan en beoordelen. Na het beoordelen volgt een lijst met verbeterpunten. Die pak je aan zodra het kan. Is er niets meer te verbeteren? Dan is jouw bedrijf veilig. Speciaal voor de cumelasector is er een erkende digitale RI&E, die je zelf kunt invullen. Eventueel kun je ook hulp aanvragen. Hoe je tot een goed eindresultaat komt, zie je in het stroomschema.

Geen tijd? Stigas ondersteunt

Het invullen van een RI&E kost ongeveer drie tot zes uur en het is niet moeilijk. Je hebt je eigen gezonde verstand nodig en een stevige portie eerlijkheid en doorzettingsvermogen voor het invullen van de vragen. Heb je daarvoor geen tijd of vind je het lastig? Laat je dan ondersteunen door Stigas.

Gemiddeld kun je zo’n drie à vier jaar met de RI&E doen. In het begin kost het meer tijd, maar later ben je vooral bezig met het actueel houden ervan. Dan weet je in elk geval dat je alles doet aan de veiligheid in je bedrijf.

schema RIE

Deel 2: Inventariseren, waar sta je?

Alle andere delen bekijken?