overleg personeel

De seniorenregeling wijzigt

Datum: 15 december 2020
Laatst bijgewerkt: 16 december 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe cao groen, grond en infrastructuur is ook gesproken over de seniorenregeling. Niet alleen zijn er aanpassingen voor werknemers, ook voor werkgevers zijn er aanpassingen. In dit bericht lichten wij de veranderingen toe.

Seniorenregeling
De regeling houdt in dat een werknemer die fulltime werkt, 80% kan gaan werken tegen 90% salaris. Dit percentage geldt voor het brutoloon. Netto ontvangt de werknemer iets meer dan 90%. Doordat de werknemer 80% gaat werken, in deeltijd dus, veranderen daarmee ook de daaraan gekoppelde vergoedingen, rechten op vakantie- en atv dagen etc. Het brutosalaris wordt 90% van het oorspronkelijke salaris. Dit nieuwe salaris is het uitgangspunt voor alle daaraan gekoppelde arbeidsvoorwaarden zoals pensioenopbouw. De werknemer gaat dus in plaats van vijf, vier dagen werken. Uitgangspunt is een vaste dag in de week, maar in onderling overleg mag je daarvan afwijken. De werknemer krijgt hierdoor meer vrije tijd om te herstellen of hobby’s of om te herstellen van zijn werk. De seniorenregeling is onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Achtergrond is de werknemer gezond en met plezier te laten werken tot zijn pensioen.

Deeltijd werknemers kunnen naar rato deelnemen aan de regeling. Deelname aan de regeling is maximaal 5 jaar.

Deelnemen
Tot en met 31 december 2020 zijn de voorwaarden voor werknemers om deel te kunnen nemen aan de seniorenregeling:

  • De werknemer is in de 5 kalenderjaren voorafgaand aan het verzoek tot deelname  ten minste elk jaar 26 weken werkzaam geweest bij een onderneming die de cao Landbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen (vanaf 1 januari 2021: Groen, Grond en Infrastructuur) toepast.
  • De werknemer bereikt binnen 10 jaar de voor hem geldende AOW-leeftijd.
     

Seniorenregeling aanvragen
Een werknemer die wil gaan deelnemen aan de seniorenregeling vraagt dit schriftelijk aan bij zijn werkgever, drie maanden voor de datum dat hij wil gaan deelnemen. De werkgever stemt in met dit verzoek behalve als er zwaarwegende bedrijfsomstandigheden zijn die deelname verhinderen. Soms kan een andere functie of een andere dag in de week al een oplossing bieden. Nadat werkgever en werknemer het eens zijn over de invulling van deelname aan de regeling maken zij een aanvulling op de arbeidsovereenkomst op. Een voorbeeld vind je op onderaan deze pagina. De werknemer gaat in deeltijd werken vanaf de afgesproken datum. Deze aanvulling op de arbeidsovereenkomst wordt met het aanvraagformulier op het portal van de Stichting Colland Arbeidsmarktbeleid geplaatst. Colland beoordeelt de aanvraag en stuurt een bevestiging aan de werkgever.

Vanaf 2021
De veranderingen in de seniorenregeling maken een versnelde invoering van premieheffing noodzakelijk. De heffing van premie heeft een aantal jaren niet plaatsgevonden maar vanaf 1 januari 2021 betalen werkgever en werknemer ieder weer een heffing van 0,1% op het brutoloon.

Vanaf 1 juli 2021 wordt de grens voor deelname door werknemers aangepast. Deelname wordt dan mogelijk vanaf de leeftijd van 60 jaar. Gelijktijdig wordt de duur van deelname verlengd naar maximaal 8 jaar of tot AOW-leeftijd als die eerder komt.

Overgangsregeling
Er zijn nu deelnemers aan de regeling die onder de oude voorwaarden zijn ingestapt. En mogelijk starten deelnemers in het eerste halfjaar van 2021 met de regeling. Daarvoor is een overgangsregeling afgesproken. Voor de werknemer die op 31 december 2020 al gebruik maakte van de regeling geldt dat de duur dat hij gebruik kan maken van de regeling wordt verlengd naar maximaal 8 jaar of als dat eerder komt, zijn AOW-leeftijd. Voor de werknemer die op of na 1 januari 2021 gebruik gaat maken van de regeling geldt ook dat de maximale duur 8 jaar is of tot uiterlijk zijn AOW-leeftijd. Er is geen overgangsregeling voor werknemers die in 2020 of eerder zijn gestopt met deelnemen aan de regeling.

Vergoeding
Als werkgever betaal je de werknemer 90% salaris terwijl hij 80% werkt. Daarvoor krijg je een vergoeding uit het fonds. Deze vergoeding wordt automatisch overgemaakt in januari en juli. Deze vergoeding wordt jaarlijks aangepast aan de loonontwikkeling in de sector en wordt berekend op het loon van E4. Vanaf 1 januari 2021 wordt de grondslag voor deze berekening E6.

Werkgevers die een werknemer in dienst hebben met een salaris dat ligt boven E6 kunnen een hogere vergoeding aanvragen. Ook dit gaat in per 1 januari 2021. Voor nieuwe aanvragen is daarom in de aanvulling op de arbeidsovereenkomst het salaris opgenomen van de werknemer. Voor huidige deelnemers is afgesproken dat werkgevers de hogere vergoeding kunnen aanvragen door een loonstrook bij de portal van Stichting Colland Arbeidsmarkt te uploaden. Het is nog niet bekend wanneer dit technisch mogelijk wordt, maar je hebt tot 1 juli 2021 de tijd om dit te doen. Daarna wordt automatisch de hogere vergoeding uitbetaald. Omdat de uitvoerder het salaris van je werknemer (huidige deelnemer) niet kent, moet je als werkgever hiervoor zelf actie ondernemen.