Het nieuwe jaar kom eraan. Een goed moment om bijvoorbeeld te kijken of een 40-urige werkweek past bij jouw bedrijfsvoering. Zo is het sinds 1 januari 2021 mogelijk om bij een fulltime dienstverband een arbeidsovereenkomst af te sluiten op basis van 38 uur of 40 uur. Hiervoor gebruik je twee verschillende loontabellen.
Tijdens een Cao-check praten onze adviseurs van Cumela Advies je bij en kom je erachter wat goed werkt voor jouw bedrijf. Ook kun je checken of de werknemers op de juiste manier beloond worden en je dus marktconform werkt.
Sparren met een van onze adviseurs over de beloning van jouw medewerker
Ledenuren over?
Heb je nog ledenuren over voor 2024? Die kun je gebruiken voor het laten doen van een Cao-check. Zo ga jij goed voorbereid 2025 in met up-to-date arbeidsvoorwaarden. En je werknemer profiteert doordat zeker weet dat hij de beste beloning krijgt. Profiteer van deze waardevolle dienst en meld je hieronder aan.
Hoe werkt het?
Tijdens de Cao-Check onderzoeken we of je de cao goed toepast en wat beter kan, zowel voor jouw onderneming als de werknemer.
Op basis van de beschikbare informatie over de cao stellen wij: mijn collega Chaira Klein, Sifra Hofstra of ik, Marie José Lamers, juridisch adviseur arbeidsmarkt, een advies samen. Vooral bij de kleine en middelgrote MKB-bedrijven, waar geen HR-afdeling is, kan een advies vanuit onze expertise verhelderend werken
Voorbeelden
Waar kan de check jou bij helpen:
- Overstappen van een 40-urige naar een 38-urige werkweek. Wij weten ondertussen dat de variatie in het werkaanbod belangrijk is bij het maken van een goede keuze. Varieert die bijvoorbeeld sterk en zijn lagere vaste werkgeverslasten wenselijk dan past een 38-urige werkweek beter bij jouw bedrijfsvoering.
- Vragen over de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die op 1 augustus 2022 inging.
- Meedenken over de praktische toepassing van regelingen zoals (aanvullend) geboorteverlof of betaald ouderschapsverlof.
- Belonen van medewerkers. Iets wat de cao Groen, Grond en Infrastructuur mogelijk maakt via de referentiefuncties. Juist door de krappe arbeidsmarkt is dit heel belangrijk geworden. Dat zien wij terug in de vragen die ondernemers aan ons stellen. Ze willen dan bijvoorbeeld weten of een medewerker goed ingeschaald is, omdat ze hem graag willen belonen op het juiste niveau van de functie.
Uit de praktijk
Als jij bijvoorbeeld een werknemer ingedeeld hebt in een functieklasse C (machinist/tractorchauffeur) dan kan het zijn dat wij, op basis van de informatie over de daadwerkelijke functie van de medewerker, adviseren om de medewerker hoger in te schalen in een functieschaal D (machinist/tractorchauffeur II). Dat geeft jouw de ruimte om een medewerker eerlijk te belonen.