mest, uitrijden, eerlijke mestketen, 2020

De eerlijke mestketen werkt

Datum: 3 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 3 februari 2023
Door: Herma van den Pol
De aanpak van de eerlijke mestketen werkt! "Wij zijn blij om te zien dat het ons gelukt is om het eerlijk werken in de praktijk te brengen", zegt Hans Verkerk, manager team beleid bij Cumela. Deze conclusie volgt op de resultaten van controles door de NVWA bij intermediaire ondernemingen.

De overheid ziet de intermediaire ondernemingen als risicovolle schakel in de mestketen. In de Versterkte Handhavingsstrategie Mest richten de controles zich daarom op deze bedrijven. De controles vinden risico-gericht plaats. Dit betekent dat de NVWA gericht zoekt naar bedrijven waar de kans op overtreden groter is dan bij andere collega’s uit dezelfde branche.

We zien dat er binnen de sector een intrinsieke motivatie is om juist te handelen en zo samen te werken samen aan een betere sector
Amper controles

In 2021 controleerde NVWA tijdens deze gerichte zoektocht, zo blijkt uit een rapportage van de NVWA, 16 intermediairs van de ongeveer 650 professionele mestvervoerders. Daarbij bleken 10 intermediairs alles goed te doen. Op de bedrijven waar iets mis ging bleken de fouten grotendeels administratief.

"In onze ogen bewijst dit dat de aanpak van de Eerlijke mestketen werkt", zegt Verkerk. "We zien dat er binnen de sector een intrinsieke motivatie is om juist te handelen en zo werken samen te werken aan een betere sector. Dat stimuleren we door te focussen op: het goede gedrag, een positieve norm neer te zetten en te benadrukken hoe het wel moet. Een andere focus dan een waarbij vooral fraude aandacht krijgt. Hiermee voeren we het advies uit van Bureau Duwtje, ‘Hoe stimuleren we loonbedrijven in de mestsector tot eerlijk werken’."
 

Cumela Nederland

Hans Verkerk

Manager beleid