steelwrist tiltrotator XTR20

Compleet nieuwe Steelwrist tiltrotators

Datum: 21 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 21 maart 2024
Door: Gert Vreemann
Steelwrist presenteert met de XTR20 voor graafmachines van vijftien tot twintig ton het eerste model van de compleet nieuw ontwikkelde derde generatie draaikantelstukken. Opvallende kenmerken zijn de vele gietstalen onderdelen, de compactere bouw, de kortere kantelcilinders met minder cilinderuitslag, de digitale LockSense-vergrendeling, de exacte positiecommunicatie met het GPS-systeem en het automatische smeersysteem, OptiLube genaamd. Steelwrist introduceert daarnaast ook twee XR-rotorwissels.
steelwrist tiltrotator XTR20

De XTR20, voor graafmachines in de klasse van vijftien tot twintig ton, is de eerste in de lijn van de derde generatie Steelwrist-tiltrotators. Het nieuwe XTR20 draaikantelstuk heeft veel gietstalen componenten, waaronder de ophanging, de wormwielbehuizing en de snelwissel onder het draaikantelstuk. Ondanks zijn compacte bouw, waardoor de totale opbouwhoogte is verkleind, behoudt de XTR20 de grote kantelhoek van 45 graden. Dankzij de excentrische kantelcilinderbevestiging zijn de kantelcilinders korter geworden en is er een minimale cilinderspreiding tijdens de kantelslag.

De XTR20 is voorzien van LockSense-technologie, een nieuw sensorsysteem voor het veilig vergrendelen van uitrustingsstukken. Deze draadloze oplossing elimineert het gedoe met kwetsbare kabels op risicovolle plaatsen. De batterij gaat ongeveer vijf jaar mee. Voor het werken op GPS is de XTR20 standaard uitgerust met absolute kantel- en rotatiesensoren met een hoge resolutie. Deze zenden de exacte positioneringsgegevens naar het GPS-systeem. Met het nieuwe, ingebouwde OptiLube-smeersysteem is de smering automatisch geregeld. Het bijbehorende smeermiddel is speciaal ontwikkeld voor Steelwrist-draaikantelstukken. Het draaikantelstuk heeft daarbij ook drievoudig afgedichte lagers, zodat die beter beschermd zijn tegen stof en vuil. De XTR20 is verkrijgbaar met zowel een S60- als een SQ60-snelwissel en is zo ontworpen dat een upgrade van S60 naar SQ60 mogelijk is. 

steelwrist rotorwissel

De XTR20 wordt aangevuld met de eerste generatie XR-rotorwissels. De XR7- en XR20-rotorwissels kunnen continu 360 graden draaien. Voor de installatie is geen besturingssysteem nodig. Met deze eerste twee modellen richt Steelwrist zich op graafmachines in twee belangrijke segmenten: van vier tot zeven ton en van veertien tot twintig ton. Als aanvulling presenteerde Steelwrist ook een nieuwe reeks HCX-trilblokken, MGX-multigrijpers en SGX-sorteergrijpers.