In kort bestek - Anoniem plan van aanpak

Datum: 31 januari 2023
Laatst bijgewerkt: 31 januari 2023
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over een anoniem plan van aanpak.

Beste Geralde,

Ik ben mijn plan van aanpak aan het schrijven voor een aanbesteding. Dat moet anoniem zijn. Ik wil graag aangeven dat ik een lokaal bedrijf ben, omdat ik dat een sterk punt vind. Er zijn alleen maar twee lokale bedrijven, waardoor de opdrachtgever mogelijk kan achterhalen om welk bedrijf het gaat. Is het verstandig om in de stukken op te nemen dat ik een lokaal bedrijf ben?

Beste aannemer,

Om zeker te stellen dat documenten objectief en onbevooroordeeld worden getoetst, wordt nogal eens de eis gesteld dat het plan van aanpak anoniem moet zijn. Dit betekent dat er geen naar het bedrijf herleidbare gegevens in mogen staan, zoals bedrijfsnamen, logo’s, productnamen, technische termen, materiaalbeschrijvingen, namen van personen, namen van referenties, enzovoorts. Het kan best wel een uitdaging zijn om je sterke punten naar voren te brengen zonder al deze informatie te vermelden.

Zoals meestal in het aanbestedingsrecht worden kleine fouten keihard afgestraft

Zoals meestal in het aanbestedingsrecht worden kleine fouten keihard afgestraft. Zo ook bij het ICT-bedrijf SLTN. In een aanbesteding door het ministerie van Defensie was duidelijk bepaald dat de bedrijfsnaam niet mocht voorkomen. Door een kleine vergissing werd echter in de stukken wel verwezen naar een tabel met de naam ‘SLTN-SDD 2.1.1 Meldingen per soort per m (Tabel)’. De inschrijving van SLTN werd daarop ongeldig verklaard. De zaak werd aan de rechter voorgelegd en die oordeelde dat deze uitsluiting terecht was.

Kortom, als anonimiteit een knock-out-criterium betreft en (via een bijlage) de naam van een achterliggend bedrijf kan worden achterhaald, loop je een groot risico om te worden uitgesloten. Wanneer er maar weinig lokale bedrijven zijn die kunnen inschrijven, zou ik dus adviseren om de gok niet te nemen en in het plan van aanpak andere sterke punten te benoemen.

En nog een tip: zoek met Ctrl+F naar je bedrijfsnaam voor je de stukken gaat indienen!

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken