In kort bestek - Herstellen van fouten

Datum: 22 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 22 maart 2024
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over het herstellen van fouten na het indienen van een aanbesteding.

Beste Geralde,

Ik heb een inschrijving ingediend op een aanbesteding en kwam als eerste uit de bus, maar ben een bijlage vergeten. De aanbestedende dienst heeft mij de gelegenheid gegeven om de bijlage alsnog op te sturen, maar de nummer twee heeft hier tegen geprotesteerd. Wat zijn mijn kansen?

Je kansen zijn afhankelijk van wat er in de aanbestedingsstukken staat

Beste aannemer,

Een aanbestedende dienst moet in beginsel uitgaan van de inschrijvingen zoals deze bij het sluiten van de inschrijvingstermijn zijn ontvangen. Een uitzondering op deze regel is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Als het gaat om een situatie waarin een inschrijving klaarblijkelijk een eenvoudige precisering nodig heeft of wanneer er sprake is van het rechtzetten van een (voor een ieder kenbare) materiƫle fout, dan mag je een fout na het indienen van de inschrijving nog herstellen. Belangrijk daarbij is dat de wijziging of de aanvulling er vervolgens niet toe mag leiden dat daarmee in feite sprake is van een nieuwe inschrijving. Ook is het van belang dat de verbetering gegevens moet bevatten die objectief dateren van voor het einde van de inschrijvingstermijn.

Op deze uitzondering is echter ook weer een uitzondering. Wanneer een ontbrekend document of informatie volgens de aanbestedingsstukken op straffe van uitsluiting moet worden verstrekt, is herstel niet toegestaan. Als de aanbestedende dienst dit niet uitsluit, terwijl dit in de aanbestedingsstukken is bepaald, maakt hij in feite een uitzondering voor de inschrijver en trekt hij de desbetreffende inschrijver voor en worden de andere inschrijvers benadeeld.

Kortom, je kansen zijn afhankelijk van wat er in de aanbestedingsstukken staat. Check eerst of daarin iets wordt gezegd over het op straffe van uitsluiting verstrekken van stukken en/of bijlagen. Vormt dat geen belemmering, dan moet worden beoordeeld of de bijlage alleen een verduidelijking betreft (herstel mogelijk wel toegestaan) of echt wat zegt over de prijs of de wijze waarop het werk zal worden uitgevoerd (herstel niet toegestaan).

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken