Column - Laten we lief zijn voor elkaar

Datum: 18 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 26 februari 2020
Door: Toon van der Stok
Nagenietend van twee prachtige dagen in Kerkrade kan ik vol inspiratie verder in 2020. Tijdens ons verblijf in Abdij Rolduc werden we voorzien van veel informatie, tips en tricks en was er volop gelegenheid om bij te praten met collega’s. We mochten Bourgondisch genieten van eten en drinken en ook konden we ‘onze rust pakken’ tijdens de vele ontspannende onderdelen van het programma. Die rust pakken, dat doen we namelijk vaak te weinig, terwijl het zo belangrijk is.

Want wat hebben we een stress. Stress heeft een erg negatieve lading, maar klopt dit wel? Stress is namelijk geweldig, zolang we er geen misbruik van maken. Zonder stress kunnen we niet overleven. Door stress kunnen we onze to-do-list afmaken. Niet de stress is dus de boosdoener, maar het gebrek aan herstel. Net als onze telefoons dienen wij ook onszelf op te laden. Maar nee, daar hebben we helemaal geen tijd voor. We moeten door! Nog zoveel te doen. Dus vanaf nu uitrusten en dat herstel pakken!

Wat me deze dagen echter het meeste heeft geraakt en geïnspireerd, is het verhaal van Joseph Oubelkas, die op z’n 24e in Marokko onterecht werd veroordeeld voor drugssmokkel en een celstraf van tien jaar kreeg, onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Hij bleef op de been door de vele brieven van zijn moeder, die hem kracht en doorzettingsvermogen gaven. Wat een verhaal! Wat heeft deze man veel ellende op zijn pad gekregen en doorstaan. En wat knap dat je zelfs in deze situatie nog steeds jezelf kunt blijven, dat je positief kunt blijven denken en dat je probeert mensen te helpen met de beperkte mogelijkheden die je in deze situatie nog hebt. Hij zette zijn verdriet, woede en frustratie om in positieve energie. Na vijf jaar kwam hij vrij, sterker, positiever en veerkrachtiger dan ooit tevoren. Wat heb ik een respect voor deze man.

Met zijn boek dat ter herinnering op mijn bureau ligt, heb ik mij voorgenomen om dit jaar bij elke tegenslag even terug te denken aan Joseph en te relativeren. Wat kunnen wij ons namelijk soms ergeren aan de kleinste dingen. Onze lontjes zijn vaak zo kort. Maar waar gaat het eigenlijk over? Laten we positief kijken naar de wereld en ons leven, laten we lief zijn voor elkaar en een ander helpen met wat in ons vermogen ligt. Wat zou de wereld daar een stuk mooier door worden.

Gretha Toering