Column - Betaal geen WIA-voorschotten

Datum: 28 september 2022
Laatst bijgewerkt: 29 september 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Deze column is geschreven door Jacqueline Tuinenga, beleidsmedewerker sociale zaken bij Cumela. Zij vertelt waarom je nooit een WIA-uitkering moet voorschieten.

Ga geen WIA voor je medewerker voorschieten, ook niet als UWV te laat is. UWV is verantwoordelijk voor de uitkering en moet die betalen. Ik hoor je nu denken: maar mijn medewerker heeft een inkomen nodig. Dat klopt, maar met mijn adviezen help je ze beter en voorkom je ruis.

Allereerst hoe het hoort te gaan: een beoordeling duurt normaal acht weken, dus je medewerker vraagt op z’n laatst in week 93 WIA aan. Dan is hij of zij op tijd. Na acht weken weet je dan of iemand een uitkering krijgt en ook weet je welke uitkering dat dan is, WIA of WW. Na 104 weken stop jij met loon betalen en neemt UWV het over.

Via het voorschot heeft je medewerker toch een inkomen

Maar zo gaat het nu: je hoort van je medewerker dat UWV uitstel van de beslistermijn vraagt. Het uitvoeringsorgaan heeft meer tijd nodig voor de beoordeling. Mijn advies: geef je medewerker dan meteen de tip om een voorschot aan te vragen. Hoe je dat aanvraagt, staat in de brief waarin UWV om uitstel vraagt. Via dat voorschot heeft je medewerker toch een inkomen. Dat voorschot is een schatting. Later bepaalt UWV of er te veel of te weinig is betaald. Jij hoeft hier niets voor te regelen en toch heb je geholpen.

“Maar kan UWV niet sneller werken?” Je medewerker vraagt jouw hulp, want dat voorschot, tja. Nu kun je hem wijzen op ‘Melden te late beslissing UWV’. Je vindt dit op www.uwv.nl (ga onder ‘Particulieren’ naar ‘Formulieren’ en vervolgens onder ‘Klantenservice’ naar ‘Melden te late beslissing UWV’). Vanaf dan heeft UWV nog twee weken om de beoordeling uit te voeren. Daarna volgt een dwangsom.

Betaal dus zelf geen voorschot. UWV bepaalt en betaalt.