Cat header

Caterpillar ook elektrisch

Datum: 7 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2022
Door: Toon van der Stok
Op de Bauma zal Caterpillar vier nieuwe elektrische machines presenteren. Opvallend is dat ze gelijk ook naar het grote segment gaan en voor een eigen batterijoplossing kiezen. Inclusief oplader op de machine en een snellaadsysteem voor op het eigen bedrijf of op de bouwplaats.
Cat electric

De eerste modellen die worden voorzien van een elektrische aandrijving zijn de 301.9 mini graafmachine, de 320 rupsgraafmachine, de 950 GC wiellader en de 906 compacte wiellader. Voor de aandrijving maakt Caterpillar eigen Lithium-ion batterijpakketten die modulair zijn. Dat wil zeggen dat ze uitneembaar zijn en in meerdere machines gebruikt kunnen worden. Het bedrijf kondigt aan dat ze ook voor andere fabrikanten als basis voor de electrische aandrijving kunnen dienen. Door met een modulair systeem te werken is het makkelijk om met vaste accu’s meerdere machines te gebruiken of een machine meer elektrisch vermogen mee te geven.

Details zijn nog niet bekend over bijvoorbeeld laadtijd en vermogen van de batterijpakketten. Deze zullen pas op de Bauma bekend worden. Wel geeft Cat aan dat de eerst modellen die echt verkocht zullen worden in het kleine segment vallen. Als eerste komen namelijk de 301.9 en de 906 op de markt.

Cat elect 2