Ondernemersvereniging Land van Cuijk en Maasduinen

Caroline van der Plas: ‘Ga lobbyen in Den Haag.’

Datum: 9 november 2022
Laatst bijgewerkt: 9 november 2022
Door: Wilco Emons
Wat een avond! Op de studieavond van Ondernemersvereniging Land van Cuijk en Maasduinen sprak Caroline van der Plas (fractievoorzitter BoerBurgerBeweging) met 120 zeer geïnteresseerde cumelaondernemers over de actualiteiten in de cumelasector. De aanwezigen kregen de duidelijke tip om meer te gaan lobbyen in Den Haag. ”Cumelaondernemers zijn harde werkers maar in Den Haag zitten te weinig ambtenaren die onze sector goed kennen.”
Ondernemersvereniging Land van Cuijk en Maasduinen

De persoonlijke uitnodiging van Ondernemersvereniging Land van Cuijk en Maasduinen voor de studieavond met Caroline van der Plas zorgde voor een geweldige opkomst! Want na enkele keren uitstellen was het eindelijke zover: Caroline kwam naar Oeffelt. Binnen enkele dagen had het bestuur van de studieclub alles geregeld. Van locatie, iedereen telefonisch uitnodigen, catering tot de extra gastspreker voor in geval dat Caroline verhinderd zou zijn. Een sterk staaltje werk! Iedereen was op tijd aanwezig en om 20.00 uur werd Caroline door de studieclubvoorzitter Jan van Gelder voorgesteld. Met luid applaus werd ze ontvangen.

Ga lobbyen in Den Haag

Caroline begon haar verhaal met enkele actualiteiten waar zij momenteel aan werkt. Ze behandelde verschillende onderwerpen zoals stikstof, klimaat, CO2, derogatie en vergunningen. Natuurlijk kreeg Caroline ook de tijd om te vertellen wie BoerBurgerBeweging is en wat ze voor ons kan betekenen. Caroline werd al snel interactief met de aanwezigen en de discussies kwamen goed op gang.  Een duidelijke tip van Caroline aan onze sector was om meer te lobbyen in Den Haag. Het gesprek en de discussies waren waardevol voor zowel de personen in de zaal als voor Caroline, zo gaf zij na afloop aan.

Ondernemen in Oekraïne

Na de pauze kwam Antoon Smits aan het woord. Antoon en zijn familie zijn bekenden binnen de Ondernemersvereniging Land van Cuijk en Maasduinen. Zij runnen diverse bedrijven in de agrarische sector in Nederland maar ook in Oekraïne. Antoon was uitgenodigd om een presentatie over zijn bedrijf te geven en zijn bedrijfsvoering tijdens deze oorlogstijd. Ze hebben in Oekraïne het rundveebedrijf Agrofrima Rozvolozhzhya met 2.500 melkkoeien en 5.000 hectare akkerbouw. Ze wonen zo’n 300 kilometer ten oosten van Kiev, op ongeveer 50 kilometer van oorlogsgebied!

Antoon begon zijn verhaal met de historie van het bedrijf. Hij vertelde hoe zij daar begonnen zijn en wat ze allemaal geïnvesteerd hebben om er een mooi modern bedrijf van te maken. De ideeën van Antoon zijn eindeloos. Alles wat hij bedenkt is volgens zijn personeel onmogelijk. Na verloop van tijd blijken zijn ideeën dan toch uitvoerbaar en zijn hij en zijn medewerkers trots op wat ze samen gerealiseerd hebben.

Door de oorlog is ondernemen op dit moment erg moeilijk. Gelukkig is het bedrijf tot op heden nog vrij van bomaanslagen gebleven. Door de oorlog is het erg lastig voor iedereen om aan eten en drinken te komen. Antoon en zijn vrouw hebben op hun bedrijf verschillende maatregelen genomen waardoor de mensen uit de regio en omliggende dorpen voorzien worden in hun eerste levensbehoeftes. Een ander probleem is de verwerking en verkoop van de agrarische producten. Door de bombardementen blijven er weinig locaties over om de melk te verwerken en kunnen de akkerbouwproducten niet of zeer moeilijk geëxporteerd worden. De inkomsten zijn erg laag. De kosten van het exporteren van producten zijn hoog. Momenteel is overleven belangrijker dan ondernemen. De hele bevolking helpt elkaar waar ze kunnen. Alle mensen zijn erg strijdvaardig en vechten voor hun rechten. De mensen in Oekraïne zijn volgens hem positief gestemd en denken dat de oorlog in hun voordeel wordt beslist.

De aanwezige cumelaondenemers waren erg onder de indruk van Antoon zijn verhaal en wensten hem veel sterkte in deze oorlogstijd.