Michelin, PFO-techniek, AxioBib VF Pro 710-70R42, draagkracht, bodem, grondig 2, 2023

Bodem in de schijnwerpers - Gratis e-learnings voor iedereen!

Datum: 11 april 2023
Laatst bijgewerkt: 11 april 2023
Door: Dick Klop
De bodem krijgt gelukkig steeds meer de aandacht die ze verdient. Van een Grondig-themanummer tot demodagen, van bodemscheurkalender tot e-learnings, de bodem staat in de schijnwerpers. Terecht, want de bodem is de basis voor een gezond gewas en een gezonde natuur. Staat de bodem ook centraal in jouw bedrijf en bij je medewerkers?

Hoe zorg je ervoor dat zorgvuldig bodembeheer de nodige aandacht krijgt. Het is een onderwerp dat snel ondersneeuwt in de hectiek van alle dag. Daarom is het goed om structureel tijd te plannen om na te denken hoe je om wilt gaan met de bodem en dit afstemt met je klanten en je medewerkers. De trainingen over het thema bodem die Cumela Opleiding & Training bieden je de kennis en handvatten om serieus aan de slag te gaan met bodembeheer. Ook thema- en demodagen die diverse partijen organiseren, geven inzicht en vergroten je netwerk om je kennis uit te breiden.

De e-learnings zijn bij uitstek geschikt om de kennis van medewerkers op peil te houden of uit te breiden

Aandacht voor de bodem vraagt een continue inspanning van het bedrijf en zijn medewerkers. Net als bij een onderwerp als veiligheid verwatert het snel. Om het goed omgaan met de bodem onder de aandacht te houden, is de e-learning Bodem, teelt en bemesting een goed en gemakkelijk in te zetten instrument. Naast algemene bodemkennis komen ook het voorkomen van verdichting, het type banden, de bandendruk en goed bodembeheer uitgebreid aan de orde in deze e-learning. Ook in andere e-learnings, bijvoorbeeld Bodem voor cultuurtechniek en Onderhoud van sportvelden en golfbanen, zijn onderwerpen te vinden over het thema bodem.

Actuele kennis

Bodem, teelt en bemesting maakt deel uit van een serie van vijftien e-learnings waarmee studenten en werkenden in de sector actuele kennis krijgen aangereikt die nodig is in de beroepspraktijk. Alle studenten die bij een AOC een opleiding in de richting groen, grond en infra volgen, gebruiken deze e-learnings. Als je in je bedrijf de cao Groen, Grond en Infrastructuur hanteert, kunnen ook alle medewerkers gratis gebruik maken van de e-learnings (zie kader).

De e-learnings zijn bij uitstek geschikt om de kennis van medewerkers op peil te houden of uit te breiden. Een e-learning leent zich er uitstekend voor om met een groep je medewerkers een bepaald onderwerp bij de kop te pakken en hier samen over door te praten. Een goed voorbeeld is het stappenplan voor grondbewerking (zie kader). Net als bij een toolboxmeeting plan je hier een uurtje voor en je houdt elkaar scherp. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om een e-learning goed in te zetten en vanuit Cumela ondersteunen we je graag om voor specifieke situaties binnen je bedrijf goede en efficiƫnte toepassingen te bedenken.

Kortom, de bodem staat in de schijnwerpers en het is goed om hier structureel aandacht aan te besteden. Met e-learnings kun je je medewerkers op een leuke en effectieve manier kennis laten maken met het thema bodem.

Vrij toegang

Vanuit Colland is er geld beschikbaar gesteld waarmee alle ondernemers en medewerkers in de sector groen, grond en infra vrij gebruik kunnen maken van de e-learnings. Daarmee heb je de actuele vakkennis voor de volle breedte van de sector bij de hand.

Om er gebruik van te maken, vraag je eenmalig een inlog aan op de website www.ggi.agriholland.nl. Om de inlog te krijgen moet je wel werkzaam zijn bij een bedrijf dat de cao Groen, Grond en Infrastructuur toepast. Daarom is er een korte vragenlijst die je invult op de inlogsite en vervolgens maak je een inlognaam en wachtwoord aan. Je hebt dan drie jaar gratis de beschikking over alle e-learnings. 

Stappenplan