mest uitrijden

Advisering over bufferstroken en andere GLB-maatregelen

Datum: 15 februari 2023
Laatst bijgewerkt: 15 februari 2023
Door: Hans Verkerk
Een heel aantal cumelabedrijven heeft ook landbouwgrond en is daarmee actief in de primaire agrarische productie als teler of veehouder. Steeds meer cumelabedrijven geven ook advies aan hun agrarische opdrachtgevers over allerlei zaken die de teelt van de gewassen aangaan.

Zoals jullie gewend zijn bellen jullie met allerlei vragen de Ondernemerslijn. Dat is goed en daar zijn we ook voor. We merken echter dat de regelgeving over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) steeds ingewikkelder wordt en dat wij onvoldoende kennis in huis hebben om jullie hier goed en juist over te adviseren. Als we deze advisering via de Ondernemerslijn toch zouden doorzetten, lopen we een steeds groter risico dat wij verkeerde adviezen geven.

We hebben daarom helaas moeten besluiten om over dit soort teelt gebonden zaken over de primaire landbouw geen advies meer kunnen geven. Dat geldt bijvoorbeeld over de stapeling van de verschillende soorten bufferstroken, over de voorwaarden voor de betalingen uit het GLB en een hele reeks van andere voorschriften die samenhangen met het GLB.