Verzekeringen - Zonnepanelen

Zonnepanelen ook interessant voor kleinverbruikers

Datum: 24 april 2020
Laatst bijgewerkt: 24 april 2020
Door: André de Swart
Niet alleen grootverbruikers kunnen geld verdienen met zonnepanelen. Ook kleinverbruikers kunnen zonnepanelen aanschaffen om het eigen verbruik te salderen. Door te investeren in zonnepanelen worden de kosten voor de stroomrekening in de komende jaren geminimaliseerd. Met een terugverdientijd van vijf jaar is er voor de ondernemer voordeel te behalen.

Veel cumelaondernemers stellen vaak de vraag of het zinvol is om in zonnepanelen te investeren. Het antwoord: dit kan zeker interessant zijn voor grootverbruikers, maar nog interessanter is het voor kleinverbruikers (bedrijfsaansluiting tot en met drie keer 80 Ampère). Ieder bedrijf kan besluiten zonnepanelen te plaatsen. Bedrijven die zelf stroom opwekken kunnen deze stroom één op één salderen met hun eigen verbruik (tot 2023). Dit betekent dat een bedrijf een hoeveelheid zonnepanelen op het dak legt waarbij er net zoveel stroom opgewekt wordt dan er verbruikt wordt. De investering die je hiervoor doet, resulteert in een verlaging van de stroomrekening in de komende jaren. In een rekenvoorbeeld gaan we hier verder op in.

Voor deze investering in zonnepanelen als kleinverbruiker kun je zelfs voor de Energie InvesteringsAftrek (EIA) in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat de installatie een bepaalde grootte kent. In 2019 moest een installatie minimaal 25.000 Wattpiek opwekken, maar deze grens is in 2020 verlaagd naar minimaal 15.000 Wattpiek. Deze lagere grens komt beter uit bij het verbruik van een gemiddelde cumelaondernemer. De verlaging van de minimale drempel zal leiden tot een toename van de aanvragen.

De gemiddelde ondernemer in onze sector verbruikt niet veel stroom op zijn locatie. Er zijn vaak alleen maar een paar computers, verlichting, stoomcleaner en een werkplaats. Een verbruik van 15.000 Watt komt overeen met het verbruik van ruim drie huishoudens.

Energie InvesteringsAftrek
De EIA houdt in dat je 45 procent van het investeringsbedrag van de fiscale winst afgetrokken mag worden, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Als je met de inkomstenbelasting 37,35 tot 49,50 procent belasting betaalt, dan is het netto voordeel 17 tot 22 procent van de investering. Dit is mooi meegenomen. Je kunt het hele jaar 2020 gebruik maken van deze EIA-regeling.

Let op: je moet ervoor zorgen dat jouw investering binnen drie maanden na aangaan investeringsverplichting gemeld is bij RVO.nl.

De EIA kun je ook combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28 procent van de investering bedraagt. Samen bedraagt de extra aftrek dus maximaal 73 procent (45 procent EIA plus 28 procent KIA).

Terugverdientijd vijf jaar
Een installatie van 15.000 Wattpiek komt overeen met ongeveer vijftig zonnepanelen en kent ongeveer tachtig vierkante meter dakruimte. De globale kosten voor een dergelijke installatie wordt geschat op 15.000,- euro (grofweg een euro per geïnstalleerde Wattpiek). Na aftrek van de EIA, blijft een netto-investering over van 12.000,- euro. Doordat je zelf stroom opwekt is de factuur voor de stroom minimaal of nihil. Een vergelijkbaar bedrijf zou ongeveer 2.500,- euro per jaar betalen voor stroom. Dit betekent dat de terugverdientijd vijf jaar is en dat is een stuk aantrekkelijker dan bij SDE+. Er van uitgaande dat zonnepanelen wel twintig jaar of langer mee kunnen, levert dat jaren van voordeel op. Een echte aanrader dus!

Opslag duurzame energie
Het hoort tot de mogelijkheden om op bovengenoemd systeem (voor de EIA) een accu te plaatsen, waarbij duurzaam opgewekte elektriciteit opgeslagen kan worden. De aanschaf van een accu bevelen wij vanuit kostentechnisch oogpunt nog niet aan.

Het salderen vindt tot 2023 één op één plaats. Voor elke kW opgewekte stroom, kun je 1 kW verbruik salderen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd, waardoor het voordeel van een eigen zonnepaneel installatie iets afneemt. Overtollige stroom omzetten naar waterstof is nog niet interessant: ook nog niet voor grote installaties van SDE+.

Kleine elektrische graafmachines
Bedrijven die kijken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen, zijn in de regel ook geïnteresseerd in kleine elektrisch aangedreven machines (minishovel, minikraan). Hiervan komen er steeds meer modellen op de markt. Onder nummer F3413 op de milieulijst 2020 staan deze machines vermeld. Op deze machines zit 36 procent MIA en 75 procent Vamil.

 

Ons advies

De tip aan ondernemers is om het huidige stroomverbruik van de bedrijfslocatie in beeld te brengen. Afhankelijk van dit verbruik kan een keuze gemaakt worden, die het meest bij de situatie past. Ook als je minder verbruikt dan 15.000 Wattpiek kan het interessant zijn. Hiervoor mag je met Cumela ([email protected]) contact opnemen om de opties door te nemen.