natuurgebied

Wat brengt de stikstofbrief?

Datum: 24 april 2020
Laatst bijgewerkt: 24 april 2020
Door: Herma van den Pol
Het kabinet trekt een fors bedrag uit voor natuurherstel, maar gaat ook kijken naar maatregelen om de uitstoot van stikstof te verlagen. In de bouwsector gaan echter eerst nog pilots plaatsvinden waarna verdere stappen worden bepaald. Ook werd het duidelijk dat er geen vergunning voor bemesten nodig is en dat dit de komende tijd geregeld gaat worden. Zo blijkt uit de Kamerbrief van vrijdag 24 april.

Landbouwminister Carola Schouten maakt via een Kamerbrief bekend hoe de structurele aanpak van stikstof er uit gaat zien. Hiervoor wordt inderdaad ruim 5 miljard euro voor uitgetrokken zoals eerder uitlekte. Het leeuwendeel gaat daarbij naar natuurherstel. 

Centrale sectoren
Met deze brief geeft Schouten duidelijkheid voor een aantal belangrijke sectoren. Dat werd vrijdag nog eens benadrukt door twee onderzoekers, verbonden aan de Rabobank, in het economenvakblad ESB. Die zeggen dat het belangrijk is vooral de economische schokken in de bouw en landbouw tijdens de coronacrisis af te remmen. Beide sectoren spelen een centrale rol in de economie, omdat via hetgeen wat zij doen veel andere ook aan het werk blijven. 

Dit zijn nu net de sectoren die ook in het stikstofverhaal een belangrijke rol spelen. Eind vorig jaar presenteerde het kabinet daarom een spoedwet om de bouw weer op gang te brengen. Daarnaast werd er 700 miljoen euro vrijgemaakt om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. Maandag kwam naar buiten dat er de komende 10 jaar nog 5 miljard euro bijkomt. Van dat geld gaat uiteindelijk 300 miljoen euro per jaar naar verbetering van natuur. In 2021 is dit nog 200 miljoen euro en in 2022 250 miljoen euro, maar daarna is er elk jaar 300 miljoen euro beschikbaar voor het natuurpakket. 

Goed nieuws?
Voor de cumelasector zou dit heel goed nieuws zijn. Werkzaamheden in de natuur om aan de ene kant achterstallig onderhoud in te halen en aan de andere kant verdroging tegen te gaan worden vaak door deze bedrijven uitgevoerd. Dat er nu ook geld voor vrijgemaakt gaat worden houdt in dat de sector aan de slag kan en grote stappen kan gaan zetten. 

NRC Handelsblad wist al eerder te melden dat het kabinet met het tienjarenplan ervoor wil gaan zorgen dat in 2030 de stikstofuitstoot in de helft van de stikstofgevoelige natuurgebieden tot onder de kritische grens is teruggebracht. Dit streven werd vrijdag bevestigd. Hoewel dat volgens kenners nog weleens een grote opgave kan gaan worden.  

Om dat te kunnen doen zou nog eens 200 miljoen euro per jaar uitgetrokken worden voor maatregelen die de stikstofuitstoot omlaag moeten gaan brengen. Van dat bedrag zou geld gaan naar het opkopen van agrarische bedrijven, emissiearm aanwenden van mest en het verminderen van de stikstofuitstoot in de industrie, bouw en infrastructuur.

Lees hier de uitgebreide reactie van Cumela op de stikstofbrief.