biogas Host 2021

Nieuwe methode maakt digestaat waardevoller

Datum: 9 april 2021
Laatst bijgewerkt: 9 april 2021
Door: Herma van den Pol
Ja, het is mogelijk om stikstof en fosfaat op economisch rendabele wijze terug te winnen uit digestaat. Dat blijkt uit onderzoek door HoSt in samenwerking met Hogeschool Saxion. Daarnaast kwamen ze erachter dat met behulp van kalk het mogelijk is om op een goedkopere manier stikstof te verwijderen.

Onder de veelbelovende naam 'Kassa met kalk' deden HoSt, leverancier van energiesystemen, en studenten van Saxion de laatste drie jaar onderzoek naar mest scheiden. Met succes zochten ze naar een methode om dit nog beter en efficiënter te doen. De focus lag hierbij op digestaat, wat vaak als afval beschouwd wordt. "Ten onrechte", stelt Process en R&D Engineer Gijs Olde Loohuis van HoSt. Volgens hem zitten er juist kostbare stoffen in die nu niet nuttig toegepast worden. 

Hij bleek gelijk te hebben, want met behulp van kalk slaagden ze er in om stikstof en fosfaat terug te winnen. "Als een separate grondstof en op economisch rendabele wijze." Het belangrijkste voordeel van het inzetten van kalk is dat daarmee de scheidingsefficiëntie verbeterd wordt.   

Een ander bijkomend voordeel van scheiden met kalk is dat daarmee de terugwinning van stikstof geoptimaliseerd kan worden. "Hier is een overvloed van; zo zit er bijvoorbeeld 45 procent CO2 in biogas." In navolging van het project is er een ontwerp opgeleverd om het proces uit te kunnen voeren die ook te gebruiken is door biogasinstallaties. "Het is uitvoerbaar in de praktijk en goedkoper dan de traditionele manier om stikstof te verwijderen."