opleiding lajos

Kwaliteitsslag Cumela Opleidingen

Datum: 3 september 2020
Laatst bijgewerkt: 3 september 2020
Door: Lajos Bax
Het was vanaf maart dit jaar flink improviseren in het verbouwde pand aan de Nijverheidsstraat in Nijkerk. Thuiswerken, een algemene ledenvergadering via Teams, geen leden bezoeken en de feestelijke opening van ons pand die per nieuwsbrief werd afgehandeld. Ook alle opleidingen werden per direct stilgelegd. De hoogste tijd dus om niet bij de pakken neer te zitten, maar om de plannen voor ‘het nieuwe leren’ versneld in te voeren.

Ondernemen in de cumelasector betekent vooral aanpakken. Als ik in de winter ’s morgens om half zeven de provinciale weg bij Voorst opdraai, heeft de lokale loonwerker (geen namen…) de weg allang gestrooid. Onder druk wordt alles vloeibaar, ook in coronatijd. Snel inspelen op een nieuwe situatie met werk en materieel is al jaren een belangrijke succesfactor voor cumelaondernemers, dus ook nu.

Hetzelfde wordt in deze tijd gevraagd van Cumela Opleiding & Training. Wij willen dé opleider zijn voor de cumelasector. Signaleren, ontwikkelen en toepassen van opleidingen voor doeners staan bij ons centraal. Wij professionaliseren ondernemers en medewerkers van cumelabedrijven. Met een actueel aanbod trainingen én een actuele aanpak gaan wij voor een gezonde en sterke cumelasector.

Klassieke docent is uitgezwaaid
Cumela Opleiding & Training wil ondernemers en werknemers van cumelabedrijven goed voorbereiden op de toekomst. Cumelamensen zoals jij gaan graag meteen aan de slag. Ze hebben behoefte aan wisselende activiteiten en willen niet worden gehinderd door uitgebreide theoretische verhandelingen. Iemand in onze sector leert het best als er ruimte is om met elkaar praktische vragen aan te pakken. De doeners van onze sector die bij onze trainingen aanschuiven, leren het beste van voorbeelden en praktijkervaringen in plaats van abstracte theorieën.

De ‘klassieke’ docent die drie uur sheets voorleest met veel tekst, weliswaar onderbroken door een goede kroket, hebben we uitgezwaaid. Ervaringsgericht leren staat nu centraal; met elkaar bewust zijn van oude en nieuwe ervaringen. Onze doeners hebben bij binnenkomst al veel ervaring én affiniteit met het werk in onze sector, groen, grond en infra. De Cumela-docent is dus zowel coach als informatieverstrekker. En maak je geen zorgen, de kroket van De Schakel blijft. 

Leren én werken in verbinding
Bij de deelnemers wordt voor, tijdens en na de training voortdurend de verbinding gezocht tussen kennis en hun werkpraktijk, of het nu gaat om een tweedaagse training voor planners of de 26 dagen durende opleiding Machinist cultuurtechniek. Tijdens bijeenkomsten wordt met elkaar de gezamenlijke ervaring verder uitgebouwd. Als ze terug zijn in hun eigen bedrijf leggen de deelnemers door de opdrachten uit de les ook de verbinding met collega’s en de werkzaamheden. Of het nu gaat om Veilig werken langs de weg of de nieuwe training Adviseur bodem voor agrarisch loonwerk.  

 

cursus Cumela

Waar is mijn cursusmap?
Aan het werk of naar de training? Vroeger zette de cursist na twee weken werken alles op zijn kop om zijn map boven water te krijgen voor de snel naderende trainingsdag. Vanaf nu is er geen verschil meer. Leren en werken zijn niet meer los van elkaar te denken!

Het nieuwe leren bestaat uit vier fasen:

1. Doen
Het is een permanente cyclus die bij elke training begint met ‘doen’. Je gaat als deelnemer meteen aan de slag en doet nieuwe ervaringen op, begeleid door de vakervaren docent.

2. Waarnemen
Jij en je collega’s verwerken vervolgens de feedback op jullie doen en laten.

3. Nadenken
Na dit ‘waarnemen’ wordt nieuwe informatie toegevoegd die jou aan het ‘nadenken’ zet.

4. Toepassen
Vervolgens ga je het ‘toepassen’, tijdens de training en vanaf de volgende dag op het werk.

Door deze aanpak ben je voortdurend bewust met de trainingsonderwerpen bezig. Zo bereik jij een veel groter leereffect en krijg je dus waar voor je geld. De docent ondersteunt jou in een afwisselde rol, die aansluit bij dit nieuwe leren. Wat inhoudt: coach bij doen, ondersteunen bij waarnemen, expert bij nadenken en geeft als beoordelaar feedback bij het toepassen.

Optimaal resultaat
Deelnemen aan een training wordt een leuke en spannende ervaring. De opdrachten zijn gericht op al doende leren. Samen met je trainingsmaten kom je tot nieuwe ervaring en inzicht via kleine werkstukken, één-minuutpresentaties, et cetera. Na een kwartier in de training Communiceren kun je leren kun jij al je bedrijf voorstellen aan de groep in een pitch van één minuut.

Via afwisselende werkvormen met actie en competitie blijven jij en je groep voortdurend in beweging. Daarnaast doe je door video’s en excursies nieuwe ervaringen op die teruggekoppeld worden naar de situatie in het bedrijf. Door op deze wijze met jezelf en met je mede-cursisten het leertraject aan te gaan, haal jij het optimale resultaat uit de training.

Meer weten?
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over een praktische opleiding die bij jou of je mensen past? Kijk op www.cumela.nl/opleiding-training. Persoonlijk advies? Bel (033) 247 49 20 of mail je vraag naar [email protected]. Je hoort snel van ons.