geld

Het Nibud lanceert gesprekshandreikingen bij (dreigende) geldproblemen

Datum: 17 september 2021
Laatst bijgewerkt: 17 september 2021
Door: Jacqueline Tuinenga
Ben je werkgever van werknemers met beginnende geldproblemen, dan kun je een rol spelen in het voorkomen van ernstige (geld)problemen. Dat kun je door tijdig het gesprek over geld aan te gaan. Maar hoe doe je dat? Het Nibud heeft een aantal hulpmiddelen ontwikkeld die je hierbij ondersteunen.

De middelen die je helpen een gesprek over geldproblemen aan te gaan, zijn een Gesprekshandreiking en een Signaalkaart. De Gesprekshandreiking geeft handvatten om het gesprek aan te gaan. De Signaalkaart bevat een lijst met signalen die kunnen duiden op geldproblemen. 

Samen bieden de twee middelen een praktisch en compleet hulpmiddel om goed voorbereid het gesprek aan te gaan, op basis van vertrouwen en betrokken. Ze helpen: 

  • Te signaleren -je krijgt een lijst signalen die kunnen duiden op geldproblemen 
  • Het gesprek aan te gaan -tips bij voorbereiding, ijsbrekers om het gesprek te starten en manieren om in contact te blijven
  • Door te verwijzen -hoe kun je goed doorverwijzen en naar welke organisaties. 

Geldproblemen bij werknemers en ondernemers 

Bij drie op de vijf bedrijven lopen mensen rond met geldproblemen, zo blijkt uit Nibud-onderzoek. Geldproblemen hebben vaak grote invloed op het dagelijks functioneren, zowel privé als op het werk. Ook voor het bedrijf zijn er gevolgen. Denk aan kosten voor het verwerken van loonbeslagen, productiviteitsafname en kosten voor verzuim. 

Ondernemers zijn vaak financieel kwetsbaarder doordat velen van hen te maken hebben met wisselende inkomsten. In een periode van inkomensterugval lopen zij een groter risico om problematische schulden te ontwikkelen. Daarnaast kunnen de zakelijke en privéfinanciën door elkaar lopen wat het lastiger maakt om goed overzicht te houden. 

Tijdig het gesprek aangaan kan schulden voorkomen. Mensen wachten vaak lang voordat ze hulp zoeken voor hun geldproblemen. Een kleine achterstand is dan vaak uitgegroeid tot een grote schuld. Door tijdig het gesprek over geldproblemen aan te gaan en mensen te verwijzen naar passende hulpverlening kunnen problematische schulden worden voorkomen. 

Deze gesprekshandreikingen en signaalkaarten zijn ontwikkeld door het Nibud in samenwerking met Divosa, de NVVK en Roeland van Geuns. Vertegenwoordigers van ondernemers, werkgevers en uitzendbedrijven hebben met hun expertise bijgedragen aan de ontwikkeling, als ook financieelfittewerknemers.nl. De middelen zijn tot stand gekomen met financiering van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Factsheet Loonbeslag 

Ook heeft het Nibud een Factsheet loonbeslag gepubliceerd. Hier kun je antwoorden vinden op vragen die je je mogelijk stelt als er een loonbeslag wordt gelegd. 

Handige overzichten die je kunt gebruiken in deze moeilijke en stressvolle materie. Op de website van cumela staat ook een toolbox over dit onderwerp.