Simon Broekstra

Accepteer en kijk met je ondernemersoog naar de mogelijkheden

Datum: 5 december 2022
Laatst bijgewerkt: 7 december 2022
Door: Simon Broekstra
Sinds kort ben ik, na een afwezigheid van meer dan een jaar, weer gedeeltelijk actief in het werkveld. In het begin van de lente van 2021 kwam bij mij alles stil te staan. Ik kreeg een naar bericht van de arts en alles was opeens niet meer belangrijk, behalve mijn gezondheid.

Het gaat nu goed met me. Ik zal moeten accepteren wat de ziekte met me heeft gedaan. Kijken wat wel lukt, uitproberen, bijstellen en binnen belastbaarheid weer opbouwen. Dat gaat me lukken! Als ik maar kan accepteren dat niet meer alles kan zoals voor de lente van 2021. Is dat moeilijk? Jazeker, en soms best emotioneel. Het geeft, hoe raar dat ook mag klinken, echter ook nieuwe kansen en inzichten.

Nu is er vanaf de lente van 2021 ontzettend veel gebeurd in onze wereld. Het woord crisis komen we overal tegen: stikstof, energie en Oekraïne, om er maar een paar te noemen. Hoe moeten we hier als ondernemer nu mee omgaan? Ik zou zeggen: kijk vooruit. Wat kan nog wel, wat moet anders? Accepteer en kijk met je ondernemersoog naar de mogelijkheden. Is dat gemakkelijk? Waarschijnlijk niet. Er gebeurt erg veel.

Als brancheorganisatie Cumela moeten we onze stem laten gelden op lokaal, landelijk en internationaal niveau. Dat zijn we verplicht om te doen. De overheidsplannen raken onze sectoren allemaal. Dat daar emotie bij komt kijken, is heel menselijk.

Maar geven deze nieuwe ontwikkelingen andere inzichten en kansen? Moeten we zelf iets doen aan acceptatie en van daaruit de mogelijkheden bekijken en weer opbouwen? Een uitdaging voor jou als cumelaondernemer. Soms kunnen veranderingen in het leven weer nieuwe kansen bieden. Ga daarvoor! Al snap ik uit eigen ervaring erg goed dat dit niet zonder slag of stoot gaat. De toekomst zal het leren.

Simon Broekstra,
bedrijvenadviseur