Actie tegen hogere tarieven voor tijdelijk werk

11 december 2018
Onterechte dienstverbanden voor een langere tijd moet de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) tegengaan, maar in plaats daarvan voorziet die nu in een boete op tijdelijk werk, waaronder seizoenswerk. "Ondernemers worden nu gestraft voor omstandigheden waar zij geen invloed op hebben, zoals het weer of het groeiseizoen", zo stelt CUMELA Nederland.

"Zo werkt het niet!" CUMELA Nederland, Detailhandel Nederland, InRetail, Koninklijke Horeca Nederland, LTO, de Nederlandse Beveiligingsbranche, MKB-Nederland, Recron en VNO-NCW Nederland voeren samen actie. Dat is nodig want zoals de wet er nu uitziet levert deze waarschijnlijk geen vaste banen extra op, maar "kunnen tijdelijke krachten wel hun baan verliezen."

Einde van tijdelijke medewerker?
"Het was veel beter geweest als de minister in gesprek was gegaan met verschillende sectoren waar veel tijdelijke krachten werkzaam zijn. Het huidige wetsvoorstel levert namelijk niks op voor de bedrijven en ook niet voor de oproepkrachten in een sector als de onze. Moeten we dan maar helemaal geen tijdelijke werknemers inhuren?", zo zegt Carolien van Vliet, van Van Vliet BV, tegen de Telegraaf. Bij Van Vliet zijn zo’n 60 werknemers in vaste dienst. "Een beeld wat we veel zien in onze sector. Maar daarnaast zijn tijdelijke krachten onmisbaar om pieken op te vangen. Het liefst nemen wij ze zelf in dienst, zodat de arbeidsvoorwaarden gelijk zijn aan het andere personeel. Het lijkt nu op inlenen via uitzendbureaus wordt gestimuleerd, maar dat is niet in het belang van de medewerkers."

Van Vliet was ook de CUMELA-ondernemer die meewerkte aan de campagnefilm. Deze moet duidelijk maken waar de ondernemers tegenaan lopen. Jan Vrij, voorzitter van de sectie Grondverzet en Cultuurtechniek met een bedrijf actief in groen, grond en infra, loopt hier eveneens tegenaan en zal namens CUMELA deelnemen aan de overhandiging van het manifest: "Zo werkt het niet!"

Positieve punten
Jacqueline Tuinenga, van CUMELA Nederland, stelt dat CUMELA akkoord is met het onderscheid tussen een hoge en lage WW-premie. "Ook kunnen wij ons vinden in afschaffing van de sectorfondsen." Een langere proefperiode van vijf maanden in plaats van de huidige twee maanden wordt zelfs als positief ervaren. 

Waar CUMELA niet mee akkoord gaat, en ook andere partijen die op komen voor ondernemers met flexibele arbeid niet mee akkoord gaan, "is de manier waarop de regeling nu is vorm gegeven," Tuinenga licht toe dat er onderscheid gemaakt wordt tussen een contract voor bepaalde en onbepaalde tijd. "Dus ook bij een contract voor vijf jaar betaalt de werkgever de hoge premie. Daarnaast zijn er werkzaamheden die niet in een jaarrond arbeidsovereenkomst te passen zijn. Deze ondernemers worden nu gestraft voor invloeden waar zij geen invloed op hebben, zoals het weer of groeiseizoenen."

Ook de omvang van het verschil baart Tuinenga zorgen. "Het verschil tussen de hoge en lage premie wordt 5% (voorbeeld 1 procent versus 6 procent). Dat is een veel te fors verschil. Wat we willen aanpakken zijn de onterechte dienstverbanden voor bepaalde tijd. De voorgestelde maatregelen gaan dat niet tegen." Bovendien kent de agrarische sector al een hoge en lage WA-premie. "Dat is al stimulerend genoeg om vaste dienstverbanden aan te jagen. Het verschil is een factor 5 (voorbeeld 0,5 versus 2,5 procent." Hier wordt het onderscheid gemaakt tussen dienstverbanden korter dan een jaar of van een jaar of langer. "Waarom kunnen we dit niet handhaven?", vraagt CUMELA zich af.       

Handen nodig als de natuur er om vraagt
Het is een van de drie punten die de campagne aanpakt. Een ander punt is het behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten. Wat voor onder meer CUMELA-ondernemers, horeca, recreatie en  beveiliging zeer waardevol is. Van Vliet tegen de Telegraaf: "Wij hebben handen nodig als de natuur daar om vraagt. Daarbij komen allerlei werkzaamheden kijken, waarvoor we scholieren, of mensen die affiniteit hebben met de agrarische sector kunnen inzetten. Deze collega’s vinden het leuk om bij ons te werken, ervaring op te doen en/ of wat uren te maken op mooie machines. Deze groep zit niet te wachten op een vast contract." Ook hebben deze medewerkers er geen belang bij om 4 dagen tevoren te worden opgeroepen. Een aanbod voor een vast aantal uren na een jaar werken als oproepkracht willen ze ook niet.

Het laatste heikele punt is de transitievergoeding. “Een transitievergoeding vanaf dag één betekent meer administratie voor de ondernemer. En in feite komt het neer op een loonsverhoging, waarom niet de afronding op zes maanden handhaven", vraagt CUMELA Nederland zich af. 

Tweede Kamer pak de bal op
Door nu campagne te voeren en ervoor te zorgen dat ondernemers de problemen duidelijk maken waar ze tegenaan lopen, hopen de diverse organisaties ervoor te zorgen dat de Tweede Kamer ermee aan de slag gaat. “Een tijdelijk contract is hier geen keuze, maar inherent aan de aard van het werk. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen. Daar wordt ook niemand beter van”, aldus de ondernemers in een persbericht. Soms is het echter nog veel concreter. “Wil je de deadline halen van een bestek dan is er soms extra personeel nodig”, stelt Jan Vrij. Gaat het project van de overheid, het waterschap of de provincie meer tijd kosten, dan kost dat de maatschappij ook geld.       

 

Auteur: Herma van den Pol