seizoenwerk, WAB, arbeid

Loonkostenregeling voor seizoenswerk iets dichterbij

Datum: 10 april 2020
Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024
Door: Jacqueline Tuinenga
Het kabinet erkent dat de NOW-regeling tekortschiet voor ondernemers die werken met seizoenmatige arbeid. Een goede stap voorwaarts, maar nu moet er nog een oplossing komen, zo zegt onder meer Cumela.

Het kabinet erkent dat de NOW-regeling tekortschiet voor ondernemers die seizoenmatige arbeid kennen en die vooral in het voorjaar een grote omzetpiek hebben. Hiermee wordt een eerste reactie gegeven op de eis uit de praktijk om oog te hebben voor dit element in de NOW, wat niet past bij de praktijk. Dat de NOW niet aansluit op de cumelasector komt doordat januari als ijkpunt is genomen, een maand waarin de loonsom veelal niet het hoogst is.

In de brief met nieuwe steunmaatregelen van 7 april stelt het kabinet dat ‘de NOW zich niet verhoudt tot bijvoorbeeld seizoensarbeid die kenmerkend is voor bijvoorbeeld de sierteelt’. Het kabinet erkent hiermee de noodkreet van diverse sectoren die nu vrijwel geen gebruik kunnen maken van de NOW-regeling. Hun omzetverlies is groot terwijl de loonkosten doorlopen, maar ze voldoen desondanks niet aan de criteria van de NOW-regeling. De stijging van de loonkosten in de maanden maart, april en mei worden nu niet meegenomen in de subsidie. Dat knelt.

De erkenning is een goede stap voorwaarts, maar werkgevers zijn pas geholpen met een goede loonkostenregeling die past bij het seizoenskarakter van veel sectoren. De erkenning is er, nu de oplossing nog. Cumela trekt hierin samen op met de andere branches die ook een coalitie vormden tegen de Wab, gesteund door VNO NCW.

De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) heeft een handige rekentool gemaakt voor de NOW: https://www.awvn.nl/nieuws/noodmaatregel-now-rekentool-awvn/   

Voor een snelle uitbetaling van de NOW-subsidie is het van groot belang om de formulieren volledig in te vullen.