2024 Headerbalk veilig met landbouwverkeer

veilig met landbouwverkeer

Kinderen leren met dit verkeerseducatieprogramma om bewust om te gaan met landbouwverkeer op de weg. Wel zo veilig!

Momenteel is de online lesomgeving van veilig met landbouwverkeer in ontwikkeling. Hierop vinden de scholen en bedrijven die meedoen aan dit gratis verkeerseducatieprogramma voor kinderen van groep 7 en 8 de theorieles, de bijhorende documenten - zoals de docentenhandleiding en instructies voor de praktijkdag - en de follow-up-les. Deze omgeving gaat na de testfase ervan, rond oktober 2024, in de lucht. 

Meld je school aan!

Draag ook bij aan het verminderen van het aantal verkeersongevallen met landbouwvoertuigen. Meld jouw school aan voor het theoriegedeelte van dit verkeerseducatieprogramma of het theorie- en praktijkgedeelte.

Online lesomgeving

De theorieles, documenten en follow-up-les zijn toegankelijk via de inloggegevens die deelnemende scholen na de aanmelding ontvangen. 

Wat zijn onze leerdoelen?

Logo veilig met landbouwverkeer 2024
  • Leerlingen bewustmaken van de gevaren van grote landbouwvoertuigen en ze bewustmaken van hun eigen verantwoordelijkheid in het veilig omgaan hiermee.
  • Leerlingen tijdens een praktijkdag laten ervaren wat de dode hoeken zijn van landbouwvoertuigen en wat de veilige plekken zijn rondom de voertuigen. 
  • Leerlingen leren om veilig te handelen als ze grote landbouwvoertuigen tegenkomen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dode hoek te blijven, duidelijk richting aan te geven en oogcontact te maken met de trekkerchauffeur.
  • Leerlingen bewustmaken van gevaren en de bereidheid creëren om de geleerde handelingen in het verkeer toe te passen bij het treffen van landbouwvoertuigen.
Bumpy logo 2024

Even voorstellen: Bumpy


Ik ben Bumpy, de mascotte van het lesprogramma veilig met landbouwverkeer. In Nederland gebeuren nog té veel verkeersongelukken met (land)bouwvoertuigen. Deze ongelukken zijn vaak het gevolg van verkeerd gedrag op de openbare weg. 

Landbouwverkeer is belangrijk om ons allemaal te voorzien van voedsel, internet en infrastructuur. Dit verkeer is vaak groot én breed, waardoor we ze de ruimte moeten geven. Daarom zeg ik: houd afstand van (land)bouwverkeer!

Heb je vragen?


Heb je nog vragen over het programma of is er iets niet duidelijk? Neem dan gerust contact met me op. Bel me via 06 36 54 11 25 of mail naar [email protected]. Ik help je graag verder! 

Met vriendelijke groet, 

Marije van Beurden
Projectleider Veilig met landbouwverkeer

Marije van Beurden