2024 Headerbalk veilig met landbouwverkeer

veilig met landbouwverkeer

Kinderen leren met dit verkeerseducatieprogramma om bewust om te gaan met landbouwverkeer op de weg. Wel zo veilig!

Momenteel is de online lesomgeving van veilig met landbouwverkeer in ontwikkeling. Hierop vinden de scholen en bedrijven die meedoen aan dit gratis verkeerseducatieprogramma voor kinderen van groep 7 en 8 de theorieles, de bijhorende documenten - zoals de docentenhandleiding en instructies voor de praktijkdag - en de follow-up-les. Deze omgeving gaat na de testfase ervan, rond oktober 2024, in de lucht. 

Meld je school aan!

Draag ook bij aan het verminderen van het aantal verkeersongevallen met landbouwvoertuigen. Meld jouw school aan voor het theoriegedeelte van dit verkeerseducatieprogramma of het theorie- en praktijkgedeelte.

Online lesomgeving

De theorieles, documenten en follow-up-les zijn toegankelijk via de inloggegevens die deelnemende scholen na de aanmelding ontvangen. 

Het programma in het kort

De kinderen leren wat de vijf gevaarlijkste situaties met landbouwverkeer op de weg zijn. En wat het gewenste gedrag in die situaties is. Ze leren om veilig te handelen als ze grote landbouwvoertuigen tegenkomen op de weg. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dodehoek te blijven, duidelijk richting aan te geven, de voorrangsregels goed toe te passen en niet afgeleid te zijn. Dat maakt ze bewust van de eigen verantwoordelijkheid om deze situaties veiliger te maken: voor zichzelf en voor andere verkeersdeelnemers.

Logo Veilig met landbouwverkeer
  • Het programma bestaat uit twee vaste onderdelen: de theorieles en de follow-up-les. Scholen kunnen daarnaast kiezen voor het optionele praktijkdeel.
  • In de theorieles staat bewust worden van vijf gevaarlijkste situaties met landbouwverkeer op de weg centraal.
  • Tijdens het optionele praktijkdeel ervaren de kinderen die gevaarlijkste situaties in het echt.
  • Tijdens de follow-up-les leren de kinderen hoe de vijf gevaarlijkste situaties met landbouwverkeer op de weg ontstaan en vooral hoe zij in hun gedrag in deze situaties kunnen aanpassen zodat het veilig blijft.
  • Het lesmateriaal bevat speciaal gemaakte filmpjes en illustraties, vragen, stellingen en een huiswerkopdracht.
  • De ouders/verzorgers worden onder meer via de huiswerkopdracht bij het programma betrokken. 

Even voorstellen: Bumpy

Bumpy logo 2024

Hoi. Ik ben Bumpy, de mascotte van het verkeerseducatieprogramma veilig met landbouwverkeer. In Nederland gebeuren nog té veel verkeersongelukken met landbouwvoertuigen. Deze ongelukken zijn vaak het gevolg van verkeerd gedrag op de openbare weg.

Landbouwverkeer is belangrijk: het voorziet mens en dier van voedsel. De voertuigen zijn vaak groot én breed: ze vragen om ruimte op de weg. Daarom zeg ik: Houd afstand van landbouwverkeer!

Heb je vragen?


Heb je nog vragen over het programma of is er iets niet duidelijk? Neem dan gerust contact met me op. Bel me via 06 36 54 11 25 of mail naar [email protected]. Ik help je graag verder! 

Met vriendelijke groet, 

Marije van Beurden
Projectleider Veilig met landbouwverkeer

Marije van Beurden