Veilig met landbouwverkeer - Headerbalk

Veilig met (land)bouwverkeer

Met dit educatieprogramma voor basisschoolleerlingen creëren we bewustzijn rondom het veilig omgaan met landbouwverkeer op de openbare weg.

Veilig met (land)bouwverkeer is een educatieprogramma voor basisschoolleerlingen. Jaarlijks vallen er in Nederland 16 verkeersdoden en 250 gewonden (40% automobilisten en 45% fietsers) naar aanleiding van een ongeluk met een landbouwvoertuig. Dit aantal moet omlaag! Met ons educatieprogramma creëren we bewustzijn rondom het veilig omgaan met landbouwverkeer op de openbare weg.

In 2019 hebben wij dit educatieprogramma (van oprichter Emiel Burgers) geadopteerd. Sindsdien organiseren en faciliteren we speciale educatiedagen op basisscholen. In een veilige setting leren we kinderen wat ze moeten doen als ze een (land)bouwvoertuig tegenkomen. Dit doen we in samenwerking met ervaren én toekomstige trekkerchauffeurs. Hiermee werkt het programma tweeledig: leerlingen leren veilig omgaan met landbouwvoertuigen en de chauffeurs leren hoe andere weggebruikers tegen hun machines aankijken én opkijken. Veel chauffeurs hebben niet in de gaten dat weggebruikers niet weten hoe ze moeten reageren en/of zich onveilig voelen in de buurt van hun (grote) machines. 

Meld je school direct aan!

Het educatieprogramma bestaat uit een e-learning vooraf en een praktijkdag met verschillende praktijkopdrachten. Wil jij ook bijdragen aan het verminderen van het aantal verkeersongevallen met (land)bouwvoertuigen? Meld je school dan nu aan.

E-learning

Bekijk de e-learning filmpjes klassikaal en laat leerlingen de vragen beantwoorden. De e-learnings zijn uitsluitend zichtbaar na inloggen met een geldige gebruikersnaam en wachtwoord. Deze krijg je na aanmelding toegestuurd. 

Wat zijn onze leerdoelen?

Veilig met landbouwverkeer - logo
  • Leerlingen bewustmaken van de gevaren van grote landbouwvoertuigen en ze bewustmaken van hun eigen verantwoordelijkheid in het veilig omgaan hiermee.
  • Leerlingen tijdens een praktijkdag laten ervaren wat de dode hoeken zijn van landbouwvoertuigen en wat de veilige plekken zijn rondom de voertuigen. 
  • Leerlingen leren om veilig te handelen als ze grote landbouwvoertuigen tegenkomen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dode hoek te blijven, duidelijk richting aan te geven en oogcontact te maken met de trekkerchauffeur.
  • Leerlingen bewustmaken van gevaren en de bereidheid creëren om de geleerde handelingen in het verkeer toe te passen bij het treffen van landbouwvoertuigen.
Bumpy-logo

Even voorstellen: Bumpy


Ik ben Bumpy, de mascotte van het lesprogramma veilig met landbouwverkeer. In Nederland gebeuren nog té veel verkeersongelukken met (land)bouwvoertuigen. Deze ongelukken zijn vaak het gevolg van verkeerd gedrag op de openbare weg. 

Landbouwverkeer is belangrijk om ons allemaal te voorzien van voedsel, internet en infrastructuur. Dit verkeer is vaak groot én breed, waardoor we ze de ruimte moeten geven. Daarom zeg ik: houd afstand van (land)bouwverkeer!

Heb je vragen?


Heb je nog vragen over het programma of is er iets niet duidelijk? Neem dan gerust contact met me op. Bel me via 06 36 54 11 25 of mail naar [email protected]. Ik help je graag verder! 

Met vriendelijke groet, 

Marije van Beurden
Projectleider Veilig met (land)bouwverkeer

Marije van Beurden