yanmar 55 jaar

Yanmar: 16.000e mobiele- en 55 jaar minigraafmachines.

Datum: 12 oktober 2023
Laatst bijgewerkt: 12 oktober 2023
Door: Gert Vreemann
Het team van Yanmar CE verzamelde zich op de productielocatie in Crailsheim in Zuid-Duitsland om zijn 16.000e mobiele graafmachine te voltooien: een op maat geschilderde B110W. Yanmar CE produceert al meer dan vijftig jaar mobiele graafmachines. Yanmar staat ook stil bij alwaar 55 jaar minigraafmachines. Het zette dit feit voor liefhebbers lettelrijk op een “55 years” langspeelplaat.
yanmar productie Carlsheim

Kai Hacker van Yanmar CE stapte met een brede glimlach naar voren om de B110W in de fabriek te Crailshem (D)  te voorzien van een sticker met de tekst ‘Viering van 16.000 graafmachines’. De buitencabine van de graafmachine is voorzien van een exclusieve glanzende geometrische print die grijs combineert met de klassieke Premium Red-kleur van Yanmar. Deze opvallende kleurencombinatie benadrukt hoe speciaal deze gelegenheid was en zet de viering in de kijker. De productie van mobiele graafmachines van Yanmar begon in Langenburg, maar werd verplaatst naar Crailsheim, Gerabronn en Rothenburg ob der Tauber en keerde daarna terug naar de roots in Crailsheim. Momenteel rollen er in de fabriek in Crailsheim drie verschillende modellen mobiele graafmachines van de band, de B75W, de B95W en de B110W (jubileum-graafmachine) met gewichten variërend van 7,5 tot 11,0 ton:

yanmar oude graafmachine

Tegelijk met de lancering van de Beatles song “Hey Jude’ kwam fabrikant Yanmar met een mobiele hydraulische graafmachine.  Yanmar was toen al bekend als motorproducent. Deze YNB300 was een zelfrijdende hydraulische graafmachine waarmee Yanmar de sterk groeiende Japanse economie ondersteunde. Midden 1970 jaren kwam de cabine en lanceerde  Yanmar met de YB1200 de basis voor de hedendaagse moderne minigraafmachines. Deze was uitgerust met een watergekoelde diesel, kon 360 graden draaien, had een doserblad en stond op rupsen. Rubberen rupsen volgden in de ’80 er jaren en het begrip zero tail  volgden in de ’90 jaren. Nu is de Yanmar ViO35 een van de “state-of-the-art’ machines en richten de ontwikkelingen zich op elektrificeren ( zoals de SV17e)  en op de bouw van volledig recyclebare machines. 

Om 55 jaar mobiele graafmachines te vieren almede de het afgelopen jaar nieuwe verkooprecords te vieren zetten Yanmar  met de  ‘Yanmar Allstars’ een speciale jazz song, simpel genaamd ’55 years’, op de langspeelplaat. Deze is nu beschikbaar op Spotify en andere belangrijke muziekplatform. Op bijbehorende video  https://vimeo.com/862449530/2c6d66b344?share=copy is 55 jaar Yanmar in beeld gebracht samen met de muziek.