Willems

Willems Winssen en bedrijfsopvolging

Datum: 21 november 2023
Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024
Tijd maken om de geleidelijke overname van het bedrijf te bespreken, dat kwam er maar niet van bij grond-weg- en waterbouwbedrijf Willems in Winssen. Tot de bedrijfscoach van Cumela kwam met het voorstel om het traject ‘Eigenaarsplan’ van Hogeschool Windesheim te volgen. ‘Dat kwam precies op het goede moment’, zegt Twan Tromp (37), die samen met Pieter Loeffen (27) het bedrijf gaat overnemen van René en Ruud Willems.
Willems

‘In de waan van de dagelijkse werkzaamheden maak je geen tijd om over een gezamenlijke visie of overnameplan te praten’, zegt Tromp. ‘In het traject met Windesheim zijn we de koe bij de horens gaan vatten. In circa acht gesprekken kwamen onderwerpen voorbij die belangrijk zijn om over na te denken bij een bedrijfsovername. Zo hadden we een stok achter de deur, moesten we er mee aan de slag.

Dat leidde tot een Eigenaarsplan dat is ondertekend.’ René (58) en Ruud (54) Willems zijn de eigenaren van Willems Winssen. Tromp en Loeffen vormen samen met de broers het management van het bedrijf en zijn daar - naast projectleider, werkvoorbereider en uitvoerder van projecten. De dagelijkse leiding ligt in handen van Loeffen en Tromp, ondersteund door René Willems in een organisatorische rol.

Zowel de twee eigenaren als de twee opvolgers namen deel aan de gesprekken over het Eigenaarsplan met een onderzoeker van Windesheim en een Cumela-adviseur. Het bedrijf was oorspronkelijk een verhuurbedrijf. Circa 15 jaar geleden koos Willems Winssen BV er voor om door te ontwikkelen naar een aannemersbedrijf. De laatste tien jaar groeide het bedrijf, met de grootste groei in de afgelopen vijf jaar

‘En we zijn nog steeds groeiende, ook in kennis en kunde’, zegt Loeffen. ‘We regelen het complete project dat we aannemen, doen alles zelf. In totaal hebben we een fijne club van veertig medewerkers.’

Tromp en Loeffen zijn beide al jarenlang werkzaam bij Willems. Tromp al vanaf zijn 15e jaar, toen hij begon als zaterdaghulp. Loeffen liep als 18-jarige stage als machinist op de kraan. Ze groeiden in het bedrijf, ontwikkelden zich door tot hun huidige functie en werden lid van het managementteam. Beiden met de wens om ‘ooit’ zelf een bedrijf te runnen.

De broers Willems hadden vanuit de familie geen opvolger voor hun bedrijf. 

Zij werkten een aantal jaar samen met een derde partner in het bedrijf, maar toen deze samenwerking in 2016 eindigde, ging het balletje versneld rollen voor Tromp en Loeffen om te participeren in Willems Winssen BV.

Tromp had jaren eerder zijn ambitie al kenbaar gemaakt aan de broers Willems. Samen met Loeffen, die in 2017 nog niet zo lang werkte bij het bedrijf, zou dat wel eens een match kunnen zijn, dachten de broers Willems. Dit werd door de beide potentiële opvolgers beaamd. De opvolgers kunnen allebei snel schakelen, hebben ieder duidelijk een eigen mening maar komen er samen altijd uit. En ze vullen elkaar goed aan. Tromp is meer bedachtzaam terwijl Loeffen sneller een knoop wil doorhakken.

‘Als een opdracht niet doorgaat, is Pieter boos en ik teleurgesteld’, zegt Tromp over hun karakters. 

Loeffen en Tromp nemen in een traject van vijf jaar samen de werkmaatschappij over, bestaande uit het personeel en de bedrijfsvoering.

René en Ruud Willems blijven voorlopig eigenaar van de machine BV en de vastgoed BV.

Alle onderwerpen die zijn opgenomen in het Eigenaarsplan, zijn van waarde voor de beide opvolgers. Financiële doelstellingen, communicatie, maar ook bijvoorbeeld wat het takenpakket is voor de toekomstig eigenaren en wat te doen bij een overlijden. ‘Al die aspecten zitten in het plan’, weet Tromp. Loeffen geeft aan veel geleerd te hebben van het traject. ‘Een eyeopener vond ik het onderwerp ‘goodwill overnemen’.

Wij hebben er aan bijgedragen dat het bedrijf meer waard is geworden.

Tromp vult aan: ‘Hoe bepaal je dan de waarde van de goodwill? Als een zoon het bedrijf van zijn vader overneemt, ligt dat heel anders dan in onze situatie. Daar hebben we serieuze gesprekken over gehad met René en Ruud Willems.’

De workshops die ze volgden binnen het traject vonden de opvolgers interessant. ‘Maar de sessies met de adviseur en onderzoeker, daar hebben we het meeste aan gehad’, aldus Loeffen. ‘Wij wisten niet waar te beginnen met het bedrijfsovernameproces’, blikt Tromp terug. ‘Het Eigenaarsplan was een goed middel om tot gesprek te komen op het juiste moment.

Wil je ook begeleiding in bedrijfsopvolging?

Wegens succes wordt deze serie herhaald. Cumela Advies en de specialisten van het Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim bundelen hun kennis en organiseren vanaf februari 2024 een nieuwe reeks voor bedrijfsopvolging voor familiebedrijven.