Wat een prachtig gezicht, dat schone en blinkende materieel in of buiten de schuur. Trekkers, shovels en graafmachines, dat blijft ergens toch de trots van de sector. Het reinigen van het materieel gebeurt vanzelfsprekend op een wasplaats en het aftanken op een tankplaats. Vanaf 1 januari 2024 geldt dat onder de Omgevingswet ook het riool daaronder moet zijn voorzien van een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening. Voor bestaande locaties krijgen eigenaren drie jaar de tijd om dit te regelen. Uiterlijk op 1 januari 2027 gaat dit dan in.
Door de invoering van de Omgevingswet veranderden er regels voor tank- en wasplaatsen
Grootschalig tanken?
Voor de vloeren veranderen de regels niet, alleen zegt de Omgevingswet nadrukkelijker dat de voorziening bij grootschalig tanken moet voldoen aan de BRL SIKB 7700. De regels onder het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL) maken onderscheid tussen voorzieningen voor activiteiten zoals schoonmaken van machines, kleinschalig tanken en grootschalig tanken. Er is sprake van grootschalig tanken als er doorzet is van meer dan 25.000 liter per jaar. Met flinke machines die je dagelijks op de zaak tankt, kom je hier algauw aan. Voor nagenoeg alle cumelabedrijven geldt daarom de regelgeving voor grootschalig tanken.
Het belangrijkste verschil tussen een bodemvoorziening voor een wasplaats en voor kleinschalig tanken ten opzichte van een bodemvoorziening voor grootschalig tanken zit in de aanleg. Een voorziening voor grootschalig tanken leg je altijd aan onder een BRL SIKB 7700-certificaat. Dat staat in artikel 4.509 van het BAL. Na aanleg krijg je een BAOC (Bewijs van Aanleg Onder Certificaat), dat zes jaar geldig blijft. Bij een was- of tankplaats waar minder dan 25.000 liter wordt getankt, hoeft dat niet.
Wasplaats aanleggen
Een bodemvoorziening voor een wasplaats kun je zelf aanleggen. Dat hoeft niet onder BRL SIKB 7700. Wel is na aanleg dan een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening nodig van een AS SIKB 6700-gecertificeerde inspecteur. Ook deze verklaring is vervolgens zes jaar geldig, net als het bewijs van aanleg onder een BRL SIKB 7700.
In de praktijk zien we dat onze ondernemers de tankplaatsen zelf aanleggen. De gemeente of omgevingsdienst accepteert daarin de keuring door een AS SIKB 6700-erkende inspecteur. Weet wel dat het BAL hier iets anders over zegt. Daar is helaas geen ruimte om de aanleg zelf te doen. Het bevoegd gezag bepaalt daarom om hier wel of niet in mee te gaan. Wat dan helpt, is een goed verzorgde inrichting. Dat roept minder vragen op dan waar het een zootje is, maar dat spreekt voor zich.
Wanneer je gaat uitbreiden en je daardoor meer dan 25.000 liter gaat tanken, hoor je formeel je tankplaats te vervangen. Dat moet omdat de activiteit is veranderd van minder dan 25.000 liter naar meer dan 25.000 liter per jaar. Bij een strikte controle kan de controleur eisen om hier een nieuwe voorziening aan te leggen volgens de BRL SIKB 7700. Wat wij vaak zien, is dat als de vloer (en vanaf 1 januari 2024 ook het riool) netjes wordt geïnspecteerd conform de AS SIKB 6700 er niet om een nieuw te bouwen voorziening wordt gevraagd.
Riolering en afscheiders
Vanaf 1 januari ben je ook verplicht om het riool dat is aangesloten op een vloeistofdichte bodemvoorziening te laten inspecteren. Het gaat dan om leidingwerk tussen de voorziening en de olie-benzine-afscheider. De afscheider hoort te voldoen aan de NEN-EN-858. Nieuwe afscheiders moeten wat betreft de aanleg en eisen voldoen aan de NEN-EN-858-1. Beoordeling van bestaande afscheiders gebeurt aan de hand van NEN-EN-858-2. Je bent verplicht dit elke vijf jaar te herhalen. Hier bestaat geen verplichte certificering of accreditatie voor, kortom, dit mag iedereen uitvoeren. Daarnaast vindt elk half jaar een beoordeling plaats om te bepalen hoeveel slib of olie in de afscheider aanwezig is. Zo bepaal je of legen nodig is. Dit moet ook ergens genoteerd staan.
Inspectiepraktijk
De termijnen voor inspectie wisselen. Voor vloeren en riolering is dat één keer in de zes jaar en de afscheider één keer in de vijf jaar. Een efficiënte aanpak kan zijn om alles eens in de vijf jaar te doen, dus de vloer, het riool en de afscheider in één inspectieronde. Voor de rioolinspectie moet je de afscheider namelijk toch al leegmaken. Die kun je dan bij de riool- en vloerinspectie direct meenemen. Laat je dit apart doen, dan moet er twee keer een inspecteur komen en moet je de afscheider twee keer leegmaken. Dit brengt onnodige kosten met zich mee.
De tussenliggende jaren ben je verplicht de voorziening zelf te keuren door middel van een bedrijfseigen interne controle en halfjaarlijks een controle op je olie-benzine-afscheider. Wij zien nog weleens dat dit erbij inschiet. Het is goed om hier iemand binnen je bedrijf verantwoordelijk voor te maken, er een logboek van bij te houden en het gewoon in te plannen. Cumela Advies heeft bewerkbare invulformulieren om de inspectie uit voeren. Een uitstekend voorbeeld staat ook in bijlage 6 van de AS SIKB 6700.
Energie om problemen bij milieucontroles op te lossen, kun je beter in je werk stoppen
Regeren is vooruitzien
Er komen regels op regels en vaak ook nog eens regels die een flinke kostenpost met zich mee kunnen brengen. Daar zit niemand op te wachten. Wij begrijpen dat en waar mogelijk gaan wij ook actief het gesprek aan om dit te voorkomen. Vooralsnog is de hierboven geschetste regelgeving waar we het mee moeten doen. Stem je maatregelen hierop af. Regeren is vooruitzien, en energie om problemen bij milieucontroles op te lossen, kun je beter in je werk stoppen. Dat levert je op termijn veel meer op.
