Oosterhuis BV, Nijeveen, kadeherstel, Fochteloerveen, profileren, Grondig 2, 2023, graafmachines, kraan.png

Wat doen de circa 150.000 mobiele werktuigen?

Datum: 21 november 2024
Laatst bijgewerkt: 21 november 2024
Door: Herma van den Pol
Praktijkdata verzamelen om echt te kunnen zeggen wat de ongeveer 150.000 mobiele werktuigen in Nederland doen. Iets wat alleen kan door alles te meten. Speciaal daarvoor is er inmiddels een zogenaamde supermachine en er komen er meer aan, zo blijkt uit een update vanuit de Topsector Logistiek. Daar vertelt Richard Hornstra, wat hij aan het doen is onder het Kennis- en Opschalingsprogramma (KOP).

KOP valt onder de paraplu van het kennis- en innovatieprogramma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Na een jaar van voorbereiding vindt vanaf 2024 de uitrol plaats in de vorm van de implementatie en opschaling onder Connekt / Topsector Logistiek. Deze topsector neemt het onderdeel Mobiele werktuigen en Bouwlogistiek voor zijn rekening onder het project EACH Bouwt.   

Fleetmanagement en fabrieksdata

Hornstra bouwde met zijn team voor dit project een platform wat onafhankelijk data verzamelt van sensoren van mobiele werktuigen. Zo ontdekken ze waar de emissies precies vandaan komen en om hoeveel emissie het gaat. Hij onderscheidt hierin twee datastromen. Die van fleetmanagementpartijen en Canbus-data uitlezen en data van fabrikanten via telematica/API's. 

Dankzij de sensoren beschikken ze over een zogenaamde ‘supermachine’. "Dat is een werktuig waarop alle relevante sensoren zijn geplaatst, dus sensoren om brandstofverbruik, Adblue-verbruik en draaiuren te meten. Bovendien meten we de uitstoot van stikstof rechtstreeks in de uitlaat van de machine. We meten dus de daadwerkelijke emissies in de praktijk." Hornstra zegt het aantal van die supermachines de komende tijd uit te breiden. De data over bijvoorbeeld inzet en materiaal halen ze bij de fabrikanten vandaan. 

Wat gebeurt op de bouwplaats

"We willen van zoveel mogelijk componenten de data van twee verschillende dataleveranciers ophalen en met elkaar vergelijken. Op die manier kunnen we beide bronnen valideren en vergroten we onze nauwkeurigheid.” Volgens Hornstra is dit de eerste keer dat ze zowel "de componenten als de netto emissies van de werktuigen gaan meten." Dit alles gaat helpen om betrouwbare informatie te krijgen over hoe de ongeveer 150.000 Nederlandse mobiele werktuigen nu echt presteren. 

Dit alles moet gaan helpen om de bouw weer vlot te trekken. Die stagneert mede door de stikstofuitstoot. Door het verzamelen van informatie en het delen van kennis hoopt Hornstra de sector verder te helpen. 

Vragen?

Wil je meer weten over dit poject? Stuur dan een e-mail naar: [email protected]. Wil je meer lezen over het programma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek? Dat kan hier: EACH

Standpunt van Cumela over SEB

Cumela heeft zich aangesloten bij het SEB-convenant om vanuit onze brancheorganisatie actief mee te denken en invloed uit te oefenen op de richtlijnen die van invloed zijn op jouw onderneming. Door aan tafel te zitten bij de overheid en andere partners, blijven wij de belangen van onze leden verdedigen en kunnen we kritisch bijdragen aan de praktische invulling van de plannen.

Wij begrijpen dat er uiteenlopende meningen zijn over de SEB-doelstellingen. Of je nu enthousiast bent over de transitie naar een emissieloze bouwsector of vragen hebt over de haalbaarheid, Cumela zet zich ervoor in om jou te ondersteunen en goed te informeren.