medical-563427_1280.jpg

Wanneer is er sprake van calamiteiten- of zorgverlof?

Datum: 9 april 2024
Laatst bijgewerkt: 10 april 2024
Calamiteitenverlof krijgt een werknemer als die onverwacht weg moet voor een noodgeval. Duurt de calamiteit de hele dag, dan heeft de werknemer de rest van de dag recht op calamiteitenverlof. Duurde de calamiteit tijdelijk? Dan gaat het om een eigen keuze om te blijven en worden er uren opgenomen. Kortom, je moet er samen uitkomen, afhankelijk van de situatie.

Zorgverlof krijgt een werknemer als hij of zij de enige is die een zieke zorg kan geven. Kan iemand anders de verzorging op zich nemen? Dan heeft de werknemer hier geen recht op. Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kan de medewerker geen zorgverlof opnemen, want de zieke krijgt al verzorging.

Per jaar kan een werknemer die vijf dagen werkt maximaal tien dagen kortdurend zorgverlof opnemen. Jij als werkgever betaalt hiervoor 70 procent van het salaris. De duur van kortdurend zorgverlof gaat per twaalf achtereenvolgende maanden (dus niet per kalenderjaar) en maximaal twee maal de arbeidsduur per week.

Bij langdurend zorgverlof heeft de werknemer geen recht op salaris. Het verlof bedraagt in elke periode van twaalf achtereenvolgende maanden ten hoogste zes maal de arbeidsduur per week.