Vrouwendagen

Waarom een netwerk zo waardevol is

Datum: 26 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Herma van den Pol
Als gevolg van de coronacrisis vonden er dit jaar geen Cumela Vrouwen VIP-dagen plaats, waarvan Arja Schoonhoven normaal gesproken één van de deelnemers is. Hier vertelt ze wat deze dagen voor haar betekenen en hoe ze er nu toch in slaagt om in contact te blijven met collega-ondernemers, want juist dat contact helpt haar enorm.

Normaal gesproken hebben we eind november de Cumela Vrouwen VIP-dagen. Helaas konden die niet doorgaan vanwege het coronavirus en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Ik merk dat ik dat toch wel mis. Gewoon het samen delen en sparren. Voor mij is het doel van de dagen om kennis te vergaren en die mee te nemen in het dagelijkse werk. Deze dagen geven veel inspiratie, maar ik merkte dat ik in de loop van het jaar ook naar die inspiratie zocht. Ik wilde verder met het bedrijf, maar hoe doe je dat? Je zit vast in de gang van zaken, je manier van werken en bent eigenlijk een beetje bedrijfsblind aan het worden. Om dit te doorbreken, zou je een adviseur in de arm kunnen nemen, maar wat is er mooier dan dit samen met collega-ondernemers te doen? 

Voor mij is het doel van de dagen om kennis te vergaren en die mee te nemen in het dagelijkse werk

Dat is mij gelukt door mijn deelname aan de Cumela Vrouwen VIP-dagen. Je deelt met elkaar en vindt herkenning. Dit maakt dat je elkaar buiten deze dagen om ook opzoekt. Ook merk ik dat de Facebook-pagina van de Vrouwen VIP-dagen steeds vaker wordt gebruikt voor vragen die leven bij de cumelavrouwen. 

Verbinding zoeken 
Maar hoe ga je dat dan doen? Je wilt namelijk niet alles delen, want dat maakt je kwetsbaar, ook als onderneming. Je zoekt verbinding met mensen die wat willen delen of die zomaar op je pad komen. Omdat ik een gevoelsmens ben, ga ik af op hoe de ontmoeting is en wat ik daarbij voel. Het begint bij wat simpele vragen: hoe doe jij dit of dat? Je kunt van elkaar leren door te delen, want zonder delen kun je niet vermenigvuldigen. Inmiddels heb ik al het en ander mogen delen en ontvangen.  

Irma Gottenbos over de Vrouwen VIP-dagen

Als gastvrouw van de Cumela Vrouwen VIP-dagen kreeg ik dit jaar te maken met een gat in mijn agenda. Na het sparren met de denktank bleek al snel dat een digitaal moment nooit het gevoel van de dagen zou kunnen evenaren. Ik zocht de verbinding op door een nieuwsbericht te plaatsen op de website om vrouwen op te roepen om deel te nemen aan de Facebook-pagina om in verbinding te blijven, ervaringen uit te wisselen en tips te verkrijgen. Arja Schoonhoven nam contact met mij op. Zij had samen met drie andere deelneemsters een weekendje in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee geboekt om toch te sparren met elkaar en de gezelligheid op te zoeken op een voor de Cumela Vrouwen VIP-dagen bekende locatie, zodat alle herinneringen weer naar boven kwamen. Een leuk initiatief, dat leidde tot het idee om eens een deelneemster van de Vrouwen VIP-dagen aan het woord te laten.

Delen met collega’s  
Het begon met het naast elkaar leggen van onze softwarepakketten en op welke wijze wij de uren verwerken. Vragen die daarbij werden gesteld waren: hoe verwerk je daarna de werkbonnen? Hoe factureer je? En hoe incasseer je? Daarna volgde het onderdeel VCA. Het handboek moest worden herschreven naar de nieuwe norm. Ook dat kun je goed samen doen. De risico-inventarisatie en -evaluatie doorakkeren is nog zo’n onderwerp.  

Eind 2019 deden wij mee aan een Europese aanbesteding. Hiervoor moest een plan van aanpak worden geschreven en daaropvolgend een ecologisch werkprotocol. Een plan van aanpak delen is lastig. Mijn zoektocht naar hulp kwam uiteindelijk uit bij Cumela. Voor het ecologisch werkprotocol plaatste ik een oproep op Facebook. Zo ga je dus zoeken en komt er altijd wel iemand op je pad. 

Daar kwam de CO2-Prestatieladder om de hoek en ook dat deelde ik. Een collega-ondernemer gaf aan dat zij wel samen met mij dit traject in wilde gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ook heb ik een oproep geplaatst op de Facebook-pagina van de Cumela Vrouwendagen. De vraag was of er meer mensen waren die niveau 3 wilden behalen of daarmee al waren gestart. Ook zagen we hierin een mogelijkheid om de kosten te reduceren. 

Door het samen te doen, bespaar je tijd en krijg je meer verdieping: alleen ga je sneller, samen kom je verder

Uiteindelijk zijn we met drie personen gestart. Inmiddels hebben wij het certificaat binnen, nummer twee certificeert binnenkort en nummer drie zit nog in de beginfase. Er is nu een afspraak gepland om elkaar verder te helpen. Zo hebben we ook een CO2-overleg met collega’s gecreëerd. Allemaal zijn het voorbeelden die laten zien hoe het je kan helpen om te delen waar je in het bedrijf tegenaan loopt. Als ondernemer hoef je het niet alleen te doen.  

Ervaringen uitwisselen 
Naast het delen van vragen kun je ook ervaringen uitwisselen. Zo plaatste een andere deelneemster de volgende oproep op Facebook over werkbonnen: “Ik wil van deze urenbonnen en de daarmee samenhangende uitzoekuren af. Wie heeft tips voor een app of klok of een ander systeem?” Ze kreeg direct vijftien tips van haar collega’s en kon meteen aan de slag. Het was fijn om te zien dat er diverse programma’s goed werken. Vijf dames werken met WerkExpert, drie met Timeking, drie met web-plan ICTaria, twee met Agro-IT, één met Groenvision en één had een eigen systeem laten bouwen in Noord-Holland. 

Facebook-pagina 
Wil jij ook ervaringen uitwisselen en tips delen? Sluit je aan bij de Facebook-pagina voor de cumelavrouwen, Cumela Vrouwendagen. Er hebben inmiddels 121 vrouwen deelgenomen aan deze groep. Door het samen te doen, bespaar je tijd en krijg je meer verdieping: alleen ga je sneller, samen kom je verder.