machines en materieel_

Vraag subsidie aan voor bbl’er die SOMA-opleiding Machinist Grondverzet volgt

Datum: 26 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2022
Door: Dick Klop
Als jij een bbl’er in dienst hebt die op het SOMA College de opleiding Machinist grondverzet volgt, dan kun je hiervoor bij Colland subsidie aanvragen. Helaas maken weinig bedrijven gebruik van deze regeling en laten daardoor veel geld liggen. Cumela wijst je er daarom graag op.

Het SOMA College geeft binnen de opleiding Machinist grondverzet specifieke praktijktrainingen om situaties te oefenen die tijdens de Beroepspraktijkvorming (BPV) op het leerbedrijf weinig voorkomen. De overheid bekostigt deze extra praktijktrainingen niet. Daarom krijgen leerbedrijven die een bbl’er Machinist grondverzet van het SOMA College in dienst nemen of hebben per schooljaar een factuur voor de extra praktijktrainingen. Voor 2022/2023 bedraagt die factuur € 3600,- per schooljaar. Als leerbedrijf kun je subsidie aanvragen bij Colland. Als je de factuur voor de extra praktijktrainingen bij het SOMA College hebt betaald en je voldoet aan de overige voorwaarden, dan is de subsidie € 2700,-.

Aanvraagmoment

De Colland-subsidie kan je tot uiterlijk 31 december aanvragen, volgend op het afgelopen schooljaar. De aanvraag voor het afgelopen schooljaar 2021-2022 kan je nu dus indienen. Heb je dit schooljaar (2022/2023) een bbl’er van het SOMA College, dan hoef je niet te wachten tot volgend jaar. Je kunt de subsidie namelijk aanvragen vanaf het moment dat de leerling met de opleiding is begonnen en de benodigde documenten aanwezig zijn.

Aanvraag indienen

De aanvraag dien je in bij het Colland Administratie Systeem. Na het invullen van de gegevens moet je de factuur voor de extra praktijktrainingen en de beroepspraktijkvormings-overeenkomst (bpv-o) uploaden. Het is dus handig om deze formulieren digitaal bij de hand te hebben als je inlogt bij het Colland Administratie Systeem.

Laat het geld niet liggen

Ongeveer de helft van de SOMA bbl’ers Machinist grondverzet, heeft een leer-werkovereenkomst bij een cumelabedrijf. Helaas blijkt uit de overzichten dat weinig leerbedrijven gebruikmaken van de beschikbare subsidie. Dat is jammer, want de opleiding staat goed bekend en de subsidie is bedoeld om te zorgen dat de kwaliteit van grondverzetmachinisten behouden blijft.

Misschien denk je dat jouw administratiekantoor de subsidies regelt. Kantoren blijken niet altijd voldoende op de hoogte te zijn van sectorspecifieke subsidies. Vraag het daarom na en controleer of de subsidie inderdaad is aangevraagd. Je kunt de aanvraag ook zelf doen. Als je van tevoren zorgt dat je de benodigde documenten en gegevens bij de hand hebt, is het zo gedaan. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je bellen met de Cumela Ondernemerslijn