1 beveiliging.jpg

Voorkom diefstal! Vier beveiligingsplannen beoordeeld

Datum: 26 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 26 januari 2024
Diefstal van GPS-systemen en materieel bij loonwerkers lijkt niet te stoppen. Het terrein goed beveiligen helpt: niet alleen voor behoud van de spullen, maar ook voor het alarmeren van hulp en dus voor de eigen veiligheid. De prijzen van systemen met GPS-trackers, camera’s en AI-software lopen ver uiteen. Vakblad Grondig bekeek samen met drie loonwerkers vier systemen in de praktijk.

Diefstal uit loodsen en van bedrijfsterreinen zijn schering en inslag, juist in het buitengebied. Het is er rustig, donker en de buit is waardevol. Van de 2000 loonwerkers die bij Cumela zijn aangesloten, deden er vorig jaar twintig een melding van inbraak. De buit besloeg onderdelen van GPS-apparatuur en bedieningsschermen. In totaal werden er afgelopen jaar 147 schermen, NAV-controllers en GPS-antennes gestolen, ter waarde van een miljoen euro

Van de 2000 loonwerkers die bij Cumela zijn aangesloten, deden er vorig jaar twintig een melding van inbraak

“Het topje van de ijsberg”, is de inschatting van Gerwin Otten, stafmedewerker schadepreventie en risicobeheer bij Cumela Verzekeringen. “Lang niet iedereen doet een melding bij Cumela."

"Bij schades zijn de kosten van stilstand en het verlies van data nog niet meegerekend", gaat Otten verder. Zeker midden in het seizoen is alle GPS-apparatuur geïnstalleerd en kun je de werkbare dagen niet missen of de tijd om verloren data opnieuw te vergaren, als dat al mogelijk is. De beschikbaarheid van vervangende apparatuur is in het seizoen een grote uitdaging.”

Bendes uit Oost Europa

René Middag, projectleider mobiel banditisme binnen de politie-eenheid Landelijke Expertise en Operaties, ziet dat GPS-apparatuur vooral wordt gestolen door rondtrekkende buitenlandse bendes. “Het zijn met name groepen uit Oost-Europa. Ze gaan eerst de situatie voorverkennen. Daarmee weten ze precies waar ze moeten zijn en wat ze moeten hebben, dus ze kunnen heel gericht te werk gaan."

Middag ziet dat ze heel gericht werken. "Deze bendes komen alleen voor bepaalde apparatuur, hebben voorkeur voor bepaalde merken en nemen bijna nooit wat anders mee, zelfs al ligt dat voor het grijpen. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat ze een kant-en-klare koffer met een GPS-landmeetset links laten liggen, terwijl alle GPS-rechtrij-apparatuur wordt gedemonteerd en gestolen.”

Daarna zijn ze snel weg. “De pakkans in het eerste uur, het ‘gouden uur’, is het grootst, maar daarna wordt het steeds moeilijker. Soms zien we dat de apparatuur in aluminiumfolie wordt gewikkeld of dat het ergens ‘koud’ wordt gelegd om te zien of de apparatuur toch wordt gevolgd. Blijft het rustig rond de verstopplek, dan komt een ander het een tijdje later weer ophalen”, aldus Middag. De apparatuur gaat uiteindelijk overal heen. Er is vraag naar GPS-apparatuur van Oost Europa tot aan Amerika.

Geen stilstand

Loonbedrijven blijken te weinig beschermd met degelijke hekwerken, afgesloten loodsen en alarmsystemen. Soms leeft de indruk dat het wel los zal lopen of dat het terrein te groot is, met navenante kosten om het goed te beveiligen. Ook willen bedrijven die dikwijls 24 uur in touw zijn goed bereikbaar blijven. Vele ontvangen ‘s nachts pakketjes van bedrijven zoals Kramp. Het terrein is dus nooit helemaal gesloten, terwijl veel beveiligingssystemen daar wel van uitgaan.

Gebouwen en loodsen zijn ook bouwkundig kwetsbaar. Vaak is alleen de onderste meter beton, maar begint daarna een damwandplaat of een sandwichpaneel. Die zijn vlot open te knippen met een accu-tool, maar ook na het netjes losdraaien van een paar bouten trek je dat zo weg en is de inbreker binnen. “Ze zijn bereid om kilometers door het veld te lopen om aan de achterkant van een terrein te komen en schroeven dan de damwandplaten van een loods open”, vertelt Middag. 

Alle tijd voor netjes demonteren

Dieven nemen soms ruim de tijd om apparatuur netjes te demonteren en stekkers los te klikken en gebruiken lopers om in afgesloten cabines of kasten te komen. Meestal handelen de criminelen echter snel, weet Middag. “Ondanks de snelheid zorgen ze dat de stekkers en beugels van de GPS-apparatuur wel heel blijven, maar aan de trekkerzijde knippen en breken ze de boel gerust kapot, als dat hen beter uitkomt.”

Loonbedrijven blijken te weinig beschermd met degelijke hekwerken, afgesloten loodsen en alarmsystemen

Er zijn allerhande maatregelen te nemen tegen deze diefstal, maar dan rijzen direct de vragen. Wat is de beste werkwijze van beveiliging? Wat is beveiliging je waard? Wil je de confrontatie aan met de inbrekers of juist niet? Criminelen zijn hier immers op voorbereid en komen in groepen.

Vier systemen

Ter oriëntatie welk systeem bij de ondernemer past, organiseerde Cumela een casus op het loonbedrijf van Arjan Breure in het Zuid-Hollandse Klaaswaal. Het betreft hier een terrein van 170 bij 80 meter met meerdere woningen en loodsen, pal gelegen aan de snelweg A29 en verder rondom vooral open veld en weinig buren. Vier beveiligingsbedrijven die zich al eerder bij Cumela, meldden werden uitgenodigd een beveiligingsplan te presenteren met bijbehorende producten als sensoren en camera’s. Ter voorbereiding bekeken ze de locatie via Google Maps en liepen ze twintig minuten rond op het terrein.

Tijdens de pitches was er een panel van drie loonwerkers aanwezig die hun eigen visie gaven en vragen stelden over de systemen. Deze ondernemers, Dènis Christianen, Gijs van der Woerd en Jaco Poldervaart, hebben met elkaar gemeen dat hun loonbedrijven elk al eens slachtoffer werden van een GPS-diefstal. Onafhankelijk beveiligingsdeskundige en particulier onderzoeker Marius van Gorssel S.I.B. gaf een verdiepend inzicht in de details van de beveiligingstechniek.

Wat de uitkomsten daarvan zijn vind je in Grondig 1.

Lees het hele verhaal en de ervaringen in Grondig 1

Vanaf vandaag kun je het hele verhaal lezen in Grondig 1. Wist je dat we ook een app hebben waarin je het vakblad kunt lezen. Wil je ook Grondig gaan lezen of ben je nieuwsgierig?