Volvo FH electric trekker

Volvo FH Electric 6x2-trekker in bedrijf gesteld

Datum: 9 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 10 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Martens en Van Oord gaat met deze Volvo FH Electric emissieloos rijden. De keus viel op de Volvo FH omdat Volvo Trucks als eerste fabrikant af-fabriek een elektrische oplossing biedt voor het zware segment. Het bedrijf heeft een heldere waarschuwing voor cumelabedrijven die elektrische trucks willen gaan gebruiken: zorg dat je het opladen vooraf goed op orde hebt.
volvo FMX electric truck

“Rijkswaterstaat heeft bijvoorbeeld als doel dat in 2030 projecten emissieloos moeten worden uitgevoerd.” zegt directeur Tobias van Oord. “Dit is onze eerste stap om aan die eis te gaan voldoen. Ook nu al kan de inzet van een emissievrij voertuig bij een aanbesteding het verschil maken”. Hij voegt daaraan toe dat zijn bedrijf per se een af-fabriek-oplossing wilde. “Als je begint met elektrisch is het extra belangrijk dat er een goede fabrikant en dealer achter je staan.”

De onlangs geleverde Volvo FH Electric 6x2-trekker is de eerste uit een serie van drie. De trucks worden met kiptrailers ingezet voor het transport van zand, grond en grind. De Volvo FH Electric 6x2-trekkers zijn technisch geschikt voor een combinatiegewicht (GCW) van 50 ton. In navolging van de Volvo FH, FM en FMX Electric 4x2-trekkers volgt de RDW-goedkeuring voor een 6x2-trekker met een GCW van 50 ton binnenkort. De trucks hebben zes accupacks met in totaal 540 kWh accucapaciteit en een actieradius van maximaal 300 kilometer.

In eerste instantie gaat Van Oord de trucks ‘s nachts opladen met een standaard AC-lader. Als in het voorjaar de stroomaansluiting op het terrein van het bedrijf wordt verzwaard, komen er DC-snelladers, waarmee een truck in iets meer dan twee uur volledig is opgeladen. Van Oord geeft aan dat de snelladers nodig zijn om het wagenpark op grotere schaal te kunnen elektrificeren. “De actieradius van 300 kilometer is namelijk maar voor een klein deel van ons werk voldoende om een volledige werkdag te kunnen rijden. Als we verder willen rijden, moeten we tussentijds overdag kunnen bijladen met snelladers.”

Volvo FH electric trekker

Martens en Van Oord gaat zoveel mogelijk slim opladen. “We gaan de truck ’s nachts opladen, op het moment dat de stroom goedkoop is. Wij rekenen onze stroom elke dag af op basis van de EPEX-uurprijzen. Elke dag zijn rond 15.00 uur zijn de uurtarieven voor de volgende dag bekend. Dat kan flink schelen: op sommige dagen is het verschil tussen de goedkoopste uren en de duurste uren een factor vier. Hier komt nog wel een vast bedrag aan energiebelasting overheen, waardoor het effectieve verschil kleiner wordt. Door slim te laden, zorgen we er ook voor dat we stroom afnemen als er meer aanbod is uit hernieuwbare bronnen.”

Voor de aanschaf van de Volvo FH Electric-trekkers heeft Martens en Van Oord een succesvolle subsidieaanvraag gedaan via de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). “Een elektrische truck vergt een forse extra investering ten opzichte van een dieseltruck”, stelt Van Oord vast. “Zonder de AanZET-subsidie waren de trucks er niet gekomen, dat was een harde voorwaarde. Daarnaast merken we dat een aantal klanten bereid is om meer te betalen omdat we emissieloos rijden. Dat is ook echt cruciaal voor een haalbare businesscase.”

Van Oord heeft voor andere ondernemers die zich oriënteren op elektrische trucks nog wel een tip. “Ga praten met ondernemers die de stap al hebben gezet en ervaring hebben. En misschien wel de belangrijkste: kijk eerst hoe het zit met je stroomaansluiting. Op eigen locatie opladen is aantrekkelijker dan ergens onderweg, maar daar moet wel de aansluiting bij je bedrijf op berekend zijn. Als je een verzwaring van je aansluiting nodig hebt, moet je dat op tijd aanvragen om ervoor te zorgen dat je klaar bent als de trucks worden geleverd. Bij ons zat er een jaar tussen het moment van aanvragen van de netverzwaring en de daadwerkelijke uitvoering.”