De Leica GS 18 I-RTK-rover met camerafunctie

Visuele plaatsbepaling met de Leica GS18 I-GNSS RTK-rover

Datum: 28 augustus 2020
Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2020
Door: Gert Vreemann
De nieuwe Leica GS 18 I-RTK-rover vergroot dankzij visuele plaatsbepaling via een camerafunctie de mogelijkheden van zowel het inmeten als het verwerken van meetpunten. Punten die voorheen niet of moeilijk bereikbaar waren, kunnen zonder extra inspanningen worden ingemeten, zowel direct in het veld als later op kantoor. De nieuwe Leica GS 18 I-GNSS-rover is per direct leverbaar.
De Leica GS18 I-RTK-rover werkt met Leica Captivate-software

Heel praktisch: je moet de leidingen inmeten op een saneringsklus. Je kunt er vanwege de veiligheid niet bij, er staan hoge gebouwen en er zijn overkappingen. Anders gezegd: je hebt niet overal ontvangst met de rover en kunt niet bij alle gewenste meetpunten komen. Allemaal geen probleem met de nieuwe Leica GS 18 I-GNSS-RTK-rover. Deze bevat namelijk een camerafunctie die met een frequentie van 2 Hz alles filmt waar je op richt. Dat kan al lopend langs het te meten object of terrein. Wat de camera letterlijk ziet, is in te meten. De computer combineert al die metingen met de satellietontvangst. Ook wordt van alles op de foto’s de exacte 3D-plaatsbepaling vastgesteld en real-time verwerkt, waardoor landmeters de kwaliteit van hun data-inwinning al ter plaatse kunnen controleren.

Leica GS 18 I-GNSS-rover met camera functie

Je kunt zo niet alleen snel en nauwkeurig een object inmeten in het veld vanuit beelden, maar ook kunnen later op kantoor vergeten punten alsnog worden toegevoegd. In feite heb je de beschikking over een naadloos fotografisch raster, oftewel een ‘3D-wolk’, van alle meetpunten. Door simpelweg punten aan te wijzen op een foto wordt de exacte positie bepaald. De nieuwe rover beschikt ook over een tiltfunctie, zodat punten ook kunnen worden gemeten terwijl de stok schuin staat.

Inwinning en meten in het veld met GS18 I-RTK-rover werkt met Leica Captivate-software. Captivate om in het veld gegevens vast te leggen en verwerken en Infinity om terug op kantoor gemakkelijk punten te meten op een groter scherm. Infinity-landmeetsoftware is ontworpen om alle veldgegevens van GNSS-sensors, total stations, digitale waterpassen en UAV's te beheren, te verwerken en te analyseren. Gebruikers kunnen vervolgens eventueel verder werken in andere 3D-software.