
Een van de planten die op schrale gronden vaker opduikt is het Jacobskruiskruid. Een mooi geel bloempje, maar eentje met een giftig binnenwerk. Dieren herkennen dit direct, want die laten hem allemaal staan bij het grazen. De stoffen die de giftigheid veroorzaken zijn pyrrolizidine alkoiden. Dit gif veroorzaakt schade aan vooral de lever, maar ook nieren en longen kunnen schade oplopen. Deze giftigheid behoudt de plant ook als hij in kuilvoer of hooi terecht komt. Daarom proberen grondeigenaren de plant te laten verwijderen, wanneer ze het gras van een perceel nog willen gebruiken als kuilvoer of hooi.
Voor mensen is de plant niet direct giftig, maar bij direct contact kun je wel last krijgen van huidirritaties, zeker wanneer de huid op de plek waar je contact maakt al beschadigd is. Daarnaast kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen bij contact met de plant.
Gevaar is er ook als je stofdeeltjes van de plant inademt bij bijvoorbeeld het maaien van de plant. Daarom is het advies om bij het verwijderen van de plant voldoende preventieve maatregelen te nemen voor het personeel. Daarbij geldt uiteraard; hoe eerder verwijderd hoe beter. Bij het handmatig uitmaaien is het verstandig om een stofmasker met een FFP 2 filter en in elk geval handschoenen en een shirt met lange mouwen te dragen.
De voorkeur van Stigas is echter om het Jacobskruiskruid met een trekker te maaien. De cabine moet dan wel voorzien zijn van een P3 stoffilter, bij voorkeur in combinatie met een overdrukunit. Let er op dat de filters goed in de filterkast passen en dat er geen valse lucht aangezogen kan worden. Het filter werkt alleen voldoende als er geen lekkage is tussen filter en behuizing. Uiteraard moeten alle ramen en deuren dan gesloten zijn.