Vaste mest

Vervoer champost en rVDM

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Met de invoering van het rVDM is er voor het vervoer van champost iets veranderd. Het vervoeren van champost naar een landbouwbedrijf of rechtstreeks naar het buitenland moet worden uitgevoerd door een geregistreerd vervoerder met een voertuig waarop GR-apparatuur aanwezig is. Deze GR-apparatuur moet tijdens het vervoer worden gebruikt. Je hoeft niet te wegen, te monsteren of te analyseren.
Andere bestemming

Als de champost een andere bestemming heeft, bijvoorbeeld de opslag van een intermediair of een particulier, hovenier of tuincentrum, dan moet de deze via het standaardtransport worden vervoerd.

Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van het maatwerkvervoer voor de afvoer naar een particulier. In dat geval moet worden voldaan aan de eisen die daaraan zijn gesteld:

  • Je levert in een kalenderjaar niet meer dan 20 kg fosfaat per particulier.
  • Je levert in totaal niet meer dan 250 kg fosfaat aan particulieren. Deze voorwaarde was eerst alleen voor landbouwers, maar nu ook voor intermediairs.
  • De afstand tussen de locatie waar de champost bij de champignonkweker beschikbaar komt en waar de champost naartoe moet, is hemelsbreed niet meer dan 10 km. Deze voorwaarde is nieuw.
  • Je gebruikt opmerkingscode 31 op het rVDM.