bemester

Kan je als loonwerker gebruik van Vizura® melden aan de KringLoopWijzer

Datum: 17 april 2024
Laatst bijgewerkt: 17 april 2024
Door: Maurice Steinbusch
Vizura® is een stikstofstabilsator die in drijfmest en digestaat de omzetting van ammonium naar nitraat vertraagt en de lachgasemissie verlaagt. Hierdoor daalt de broeikasemissie op bedrijfsniveau. Als loonwerker kan je de vraag van melkveehouders krijgen of je het gebruik van Vizura wil doorgeven aan de KringloopWijzer (KLW). Loonwerkers hebben echter nog niet de mogelijkheid om het gebruik ervan door te geven aan de Centrale Database van de KLW.

De KLW brengt de milieu-en klimaatprestaties van een melkveebedrijf in beeld. Sinds 2023 wordt het gebruik van het mestadditief Vizura erkend in de KLW. De KLW rekent de reductie op broeikasgasemissie automatisch door. Zuivelorganisaties kunnen de melkveehouder vervolgens belonen voor de lagere emissie door een toeslag op het melkgeld.

Het aanleveren van het gebruik van Vizura aan de KLW is niet mogelijk via facturen van de loonwerker. Het kan wel middels zogeheten leveringsberichten. Loonbedrijven hebben die mogelijkheid nog niet om leveringsberichten te maken.

Als je dus vragen krijgt over het aanleveren van gegevens over het gebruik van Vizura dan kan je het best contact opnemen met je leverancier van Vizura. Deze kan middels zogeheten leveringsberichten wel de gebruikte hoeveelheid bij een melkveehouder doorgeven aan Centrale Database.