Veldhuizen Scania G450 Quadro

Veldhuizen Scania 10x4 Quadro

Datum: 18 december 2020
Laatst bijgewerkt: 18 december 2020
Door: Gert Vreemann
Veldhuizen Wagenbouw heeft op basis van een Scania 10x4*6 een compact voertuig ontwikkeld voor de wegenbouwsector. Met deze oplossing past de truck binnen de wettelijke afmetingen voor de dieplader-aanhangwagen én heeft die een hoog laadvermogen voor asfalttransport. De compacte Scania 10x4 is hiermee een oplossing voor wie met een dieplader met bijvoorbeeld een asfalteermachine naar het werk moet.
Veldhuizen Scania met oplegger.

De Scania G450 kwam als volledig luchtgeveerde vijfasser van de fabriek, waarna Veldhuizen in Groenekan het chassis inkortte en de originele Scania-assen een nieuwe plek gaf. De tweede vooras bleef op de originele positie. De assen drie, vier en vijf zijn op 1,31 meter geplaatst voor een goede aslastverdeling. Door alle componenten zoals luchtketels en de accu’s een andere plaats te geven binnen en aan het chassis slaagde Veldhuizen erin om zo een wendbare vijfasser te bouwen binnen een totale lengte van acht meter. Dat is de lengte vanaf de voorbumper tot aan de vangmuilkoppeling. Die maat is belangrijk met het oog op het trekken van dieplader-aanhangwagens binnen de wettelijke afmetingen. Doordat de Scania een fors hoger laadvermogen heeft dan de gebruikelijke vierassers neemt de kipper per rit tien tot twaalf ton meer asfalt mee. Het maximale GVW van de vijfasser bedraagt 46 ton en bij een eigen gewicht van 16,4 ton resulteert dat in een laadvermogen van bijna dertig ton.

Veldhuizen Scania G450 Quadro

De Scania is een G450 10x4 en dus geen XT-model. Dat type heeft namelijk een dikkere voorbumper, waardoor de lengte groter wordt. De Scania is voorzien van de ruime CG17N-cabine. De opbouw is een twintig kuub grote, geïsoleerde Hyva-asfaltkipper met aluminium milieukleppen. Verder is er goed gebruik gemaakt van de beperkt beschikbare ruimte aan het chassis, waardoor zaken als de spuitbus voor de laadbak, de schep, een gereedschapskist en een roestvrijstalen opbergkist een plek kregen. De eerste Scania Quadro is geleverd aan De Jong Zuurmond in Beesd, dat na drie weken ervaring een tweede exemplaar heeft besteld. Andere asfalteerders hebben dit inmiddels opgepikt en ondertussen zijn er al acht Scania Quadro’s besteld.