ford F max met Bulthuis gestuurde kipper

Veel noviteiten op Kipper Event

Datum: 6 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 6 juni 2024
Door: Gert Vreemann
Op het Kipper Event verwachten de organisatoren veel noviteiten. Allereerst zal de net geïntroduceerde Ford-truck worden getoond. Verder komt Renault Trucks met de door Terberg Techniek omgebouwde 8x4 wide-spread, toont Iveco twee nieuwe vierassers en zal ook MAN groots uitpakken. Samen met Roger van Nispen geven we een kort overzicht van de belangrijkste primeurs die we mogen verwachten.
ford F max

Zoals wellicht bekend vindt aankomend weekend, op 7 en 8 juni, de tweede editie van het Kipper Event plaats op het terrein van het Soma College in Harderwijk. Ook dit keer is er naast de stands weer een baan om op te rijden met diverse trucks.

De grote verrassing is de onlangs in Nederland geïntroduceerde Ford Truck. Vlastuin neemt een Ford F-Max-trekker mee naar het Kipper Event. Daarnaast is Vlastuin uiteraard aanwezig met zijn Bulthuis- en Carnehl-kipperopleggers in diverse configuraties.

Iveco X way 8x4 truck

Iveco is met twee nieuwe vierassers present. Als kraan-kipper uitgevoerd staat op de Iveco-stand een X-Way AD350X48 8x4. Door het verplaatsen van de luchtgeveerde en gestuurde sleepas bedraagt het totaalgewicht nu 39 ton. Als tweede staat er een X-Way 8x2*6-chassis. Het 41,5-tons chassis heeft een totale lengte van minder dan tien meter en een hoog laadvermogen. Hij is geschikt voor de opbouw van een zware laadkraan achter de cabine.

renault 8x4 ws

Op de stand van Renault Trucks is een ware primeur te zien. Op basis van een Renault Trucks 8x4 uit de C-range bouwde Terberg Techniek een 8x4 wide-spread. Deze heeft een GVW van 43 ton. Bij een leeggewicht van krap vijftien ton geeft dit ruim 28 ton netto laadvermogen.

MAN Tgs 8x8

MAN pakt samen met ombouwpartner Wierda Voertuig Techniek flink uit met maar liefst 12 voertuigen op de stand en twee op de demobaan. Op zaterdag toont het bedrijf de wereldprimeur, een TGX 28.520 6x2-4 BLSA met gestuurde naloopas, die officieel zero-emissie is. Op de demobaan is het Optiview-camersysteem te beleven op een TGS 8x8 WS. Misschien zien we de waterstoftruck hTGX er ook.

veldhuizen truck

Veldhuizen Trucks de al eerder aangekondigde luchtgeveerde Scania P460 8x4 Wide Spread, waarvan de achterste as met een draaikransbesturing hydraulisch wordt gestuurd. Bijzonder is de geringe chassishoogte van 100 centimeter. In combinatie met de tientons voorassen is de 8x4 goed voor een GVW van 43 ton.

fliegl afschuifasfaltbak

Bij de opbouwers is er ook genoeg nieuws te beleven. Zo toont Ludo Pauwels een vijfassige MAN 10x2 TGS wide-spread met vier gestuurde assen, voorzien van een geïsoleerde Fliegl-afschuifbak. Om de voorassen optimaal te benutten, bouwde Fliegl een speciale afschuifbak met korte schuifvoorkant.

tiberg asfaltbak

De relatief jonge kipperopbouwer Tibeg uit Uden toont een nieuw model geïsoleerde Tibeg-kipper, voorzien van een slibdichte kipperklep, pneumatische sluitingen en hydraulische slibhaken, op een Mercedes-Benz Arocs 10x4.

wielton oplegger

Sinds januari 2024 is Wielton Benelux BV op de Nederlandse (Benelux) markt actief met het hele productportfolio van Wielton. Wielton is met een uitgebreid programma aan kipperopleggers van 24 tot bijna 70 kuub de op twee na grootste trailerfabrikant van Europa. Op de beurs debuteert het merk met zijn succesvolle Weight Master met een lichtgewicht stalen chassis en een versterkte aluminium kipperopbouw met een inhoud van circa 46 kuub.

Aksoylu dieplader

Twente Trucks toon een Akoylu-semi-dieplader. Deze drieasser is voorzien van beweegbare vloeren aan voor- en achterzijde in combinatie met een uitschuifbare achterzijde. Dankzij het voorste, bewegende vloerdeel is het eenvoudig om de zwanenhals op te rijden.

ajk kipper op truck

Om te laten dat AJK ook elektrische trucks succesvol opbouwt, toont het bedrijf een Volvo FH Electric 8x4 voorzien van een geïsoleerde achteroverkipper met afdekkleppen en een Volvo FH Electric 4x2-trekker met een drieassige geïsoleerde AJK-kipperoplegger. Deze relatief korte zeventienkuubs oplegger met een inwendige lengte van 7,80 meter heeft een Hardox kuip met in de kop roestvrijstaal om plakken te verhinderen.

Kempf asfalttrailer

Jansen Hydrauliek toont de nieuwe extra geïsoleerde Kempf asfaltkipper, waardoor asfalt langer warm blijft. Een zeer belangrijk item bij het verwerken van ‘lage temperatuur’ asfalt. Deze kipper is gemonteerd op een DAF CF 10x4.

Ongetwijfeld zullen er dit weekend nog meer verrassingen te zien en te beleven zijn op het Kipper Event.