Biddinghuizen drone foto 2023.JPG

Van Werven start verkoop koolstofcertificaten

Datum: 23 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 23 februari 2024
Door: Toon van der Stok
Als eerste Nederlandse plastic recycler start cumelabedrijf Van Werven met de verkoop van koolstofcertificaten. Deze certificaten krijgt Van Werven omdat ze door het verwerken van kunststofafval tot nieuwe grondstof veel CO2 besparen.

Van Werven heeft in Biddinghuizen een groot recyclingbedrijf waar ze ook veel kunststof verwerken. Het gaat hier met name om harde plastics zoals tuinstoelen en kratten, maar ook veel afval uit de bouw zoals buizen en ander sloopafval. Van Werven verwerkt deze producten tot hoogwaardige grondstoffen voor de productie van nieuwe plastics.

Deze markt staat momenteel erg onder druk door een groot aanbod van goedkope nieuwe plastics uit China. De mogelijkheid om nu certificaten te verkopen zijn daarom erg belangrijk voor het bedrijf vertelt directeur Wilfred van Werven. “Met de verkoop van certificaten krijgen we een financiële waardering voor onze bijdrage aan het verminderen van de klimaatimpact van het gebruik van plastics. Kopers van de certificaten dragen aan de andere kant meteen bij aan de continuïteit en opschaling van de plastic recycling en de duurzame economie in Nederland.”

In kaart brengen

Voor het verkrijgen van de certificaten heeft Van Werven eerst door TNO in kaart laten brengen hoeveel CO2 uitstoot er wordt vermeden met hun plasticrecycling. Op basis hiervan worden na een strenge controle, door de Stichting Nationale Koolstofmarkt de certificaten uitgegeven aan het bedrijf.

Van Werven kan deze certificaten daarna verkopen aan andere organisaties of bedrijven die zelf nog geen CO2 kunnen besparen. Via de aankoop van de certificaten kunnen de kopers toch aan hun afnemers laten zien dat ze bijdragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot en de transitie naar de circulaire economie versnellen.