Dijkverzwaring door Van Dijk Hoogland

Van Dijk Hoogland en bedrijfsopvolging

Datum: 21 november 2023
Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024
Twee van de drie dochters van Gerald en Jolanda van Dijk uit Hoogland willen op termijn het familiebedrijf in grondverzet, cultuurtechniek en agrarisch loonwerk van hun ouders overnemen. ‘We willen onze drie dochters (allemaal in de 20) zo gelijk mogelijk behandelen’, zegt Gerald van Dijk.
VanDijkHoogland

Van jongs af aan wilde Daniëlle van Dijk niets liever dan spelen in de schuur, even bij papa kijken in het bedrijf. Ook haar zus Monique kreeg de belangstelling voor het bedrijf met de paplepel ingegoten. ‘De diversiteit van het bedrijf trekt mij’, zegt Daniëlle van Dijk. Haar zus vult aan: ‘Op het bedrijf werkzaam zijn en het op termijn over te kunnen nemen, zie ik echt als een kans.’

Beide zussen volgden een HBO-opleiding gericht op Bedrijfskunde. Ook waren ze allebei werkzaam bij Cumela. Eerst kwam Daniëlle fulltime in het ouderlijk bedrijf werken en sinds vorig jaar ook Monique. Hun taken: onder andere de boekhouding, planning, personeelszaken, marketing en klantenbinding. In de breedte draaien zij steeds meer mee.

‘Met Monique ging ik pas nog op pad voor een inschrijving op een aanbesteding’, vertelt Gerald van Dijk. Jongste dochter Pauline koos voor een heel andere richting, zij is kapster. ‘Het bedrijf is minder mijn ding, maar ik ben er wel bij betrokken’, zegt Pauline. Haar vader en twee zussen zijn actief in de dagelijkse bedrijfsvoering en nemen de beslissingen, waar moeder Jolanda en Pauline in grote lijnen over worden bijgepraat.

Jolanda heeft een baan in de zorg. Het familiebedrijf werd in de jaren ’50 gestart als agrarisch loonbedrijf door opa Van Dijk. Anno 2020 is het grondverzet de belangrijkste tak, gevolgd door cultuurtechniek. Op de derde plaats komt het loonwerk. 

Toen kwam het onderzoek van Hogeschool Windesheim naar een eigenaarsplan via Cumela onder de aandacht van de familie Van Dijk. In een eigenaarsplan leg je de koers vast voor de komende periode, ontwikkel je samen een gedeelde visie en kijk je hoe de besluitvorming in het bedrijf plaatsvindt, nu en in de toekomst.

Er moet binnen nu en tien jaar wel iets gebeuren

‘De aandelen van ons als ouders gaan we stapsgewijs overdragen. Tijdens het onderzoek hebben we veel inzichten gekregen hoe we deze stappen kunnen uitvoeren. In dat proces zitten we nu.’ Voor Gerald en Jolanda is het belangrijkste dat ze met het eigenaarsplan willen bereiken ‘dat de dochters het met z’n drieën goed houden’.

‘Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar wel met z’n drieën door één deur kan’, zegt Gerald. In de workshops en in de gesprekken om tafel met een onderzoeker van Windesheim en een adviseur van Cumela kwamen de onderwerpen op tafel die in het eigenaarsplan opgenomen zijn. ‘Het gaat over besluitvorming, communicatie, financiële doelstellingen, harmonie en conflicten, wat ieder wil in het bedrijf en hoe je dat voor je ziet’, zegt Daniëlle.

In het Waardenspel kwam naar voren dat de familie werkplezier het belangrijkste vindt bij het samen ondernemen, gevolgd door harmonie, gezondheid, positiviteit en ontspanning. ‘We willen de dochters zo gelijk mogelijk behandelen, voor ons een belangrijke waarde’, zegt Gerald.

‘Zo is afgesproken dat als Pauline op een gegeven moment toch graag iets in het bedrijf wil doen, zij daarvoor de mogelijkheid krijgt.’ Monique: ‘Soms waren de gesprekken best emotioneel. Juist ook bij mooie momenten kunnen er tranen komen, als dingen naar elkaar toe worden uitgesproken.’

Wij als ouders zijn trots op onze meiden

‘Dat spreekt uit het eigenaarsplan.’ Gerald beaamt: ‘Daar zit veel gevoel in.’ Loslaten Een eyeopener voor Jolanda was dat de Cumela-adviseur Gerald in een van de gesprekken voorhield dat het tijd werd dat hij ‘het stuur van de bus los laat’. ‘Daar had je het best even slecht mee’, zegt Jolanda tegen haar man.

Je moet het overgeven, dat is een proces van langzaam loslaten.

De schoonzoons zijn niet betrokken in het traject van de overname. ‘We wilden de club niet te groot maken, doen dit echt als gezin’, aldus Gerald.

‘Over een aantal jaar kan dat weer heel anders zijn, dan kan het eigenaarsplan mee veranderen, dat blijft in ontwikkeling.’ Het meedoen aan het onderzoek heeft de familie nog bewuster gemaakt van het proces van overname. Het heeft hen nog dichter bij elkaar gebracht, zo geven Pauline en Monique aan.

‘Na dit traject moeten we nu zelf stappen gaan ondernemen’, aldus Jolanda. ‘Het tijdsplan van het stapsgewijs overnemen moeten we concreet gaan maken’, vult Monique aan. Gerald: ‘Het eigenaarsplan geeft houvast naar de toekomst. We zijn een pad in gegaan naar overname, waarin de dochters steeds meer het stuur mogen vasthouden.’

Wil je ook begeleiding in bedrijfsopvolging?

Wegens succes wordt deze serie herhaald. Cumela Advies en de specialisten van het Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim bundelen hun kennis en organiseren vanaf februari 2024 een nieuwe reeks voor bedrijfsopvolging voor familiebedrijven.