Bij Van der Spek worden inmiddels machines voor GMB Civiel, H4A en Van Leeuwen in de werkplaats gereedgemaakt

Van der Spek stelt eerste elektrische Eco Digger R20-E in bedrijf

Datum: 16 april 2020
Laatst bijgewerkt: 17 april 2020
Door: Gert Vreemann
Aannemersbedrijf Van Gelder BV is de eerste onderneming waar Van der Spek deze eerste elektrische Hyundai Eco Digger R20-E in bedrijf stelde. Kenmerkend is dat op een acculading de hele dag rond kan worden gewerkt. Eco Digger in Zwijndrecht is gespecialiseerd in het ombouwen van materieel naar elektrische aandrijving.

Zoals wellicht bekend is Eco Digger in Zwijndrecht eind 2018 opgericht door Hans van Pelt en Jos van Grootveld. Beide zijn gezamenlijk al meer dan vijftig jaar actief in het grondverzet en verticaal transport. Het bedrijf richt zich op de productie van elektrisch grondverzetmaterieel, waarvan de basis altijd bestaat uit beproefde techniek. Daarbij wordt de dieselmotor ingewisseld voor een elektrische aandrijving vanuit een lithiumaccupakket. Eco Digger is hiervoor een samenwerking aangegaan met Van der Spek. Dat bedrijf levert de Hyundai-basismachines, Eco Digger verzorgt de ombouw en de verkoop loopt via het Van der Spek-netwerk.

De elektromotor levert tussen de 9 en 19 kW. Deze wordt gevoed door een 80V/420Ah-lithiumaccupakket.

Belangrijk uitgangspunt van Eco Digger is dat de machine onder normale omstandigheden een dag kan werken op één acculading. De tweetons R20-E is hiervoor voorzien van een elektromotor die afhankelijk van de vraag tussen de 9 en 19 kW levert en wordt gevoed door een 80V/420Ah-lithiumaccupakket. Het maximale verbruik is 7 Ah. De machine is standaard uitgerust met een acculader om de machine in zeven tot acht uur op te laden, een touchscreen-bedieningsinterfase en cabineverwarming. Van Gelder nam onlangs het eerste exemplaar in ontvangst. De beoogde doelstelling van een dag draaien op een accu werd gehaald.

Bij Van der Spek worden inmiddels machines voor GMB Civiel, H4A en Van Leeuwen in de werkplaats gereedgemaakt.

Bij Van der Spek worden inmiddels machines voor GMB Civiel, H4A en Van Leeuwen in de werkplaats gereedgemaakt. Eco Digger werkt intussen volop aan een eentons graafmachinevariant en aan een elektrische compacte wiellader. Van der Spek geeft aan dat Hyundai zelf ook werkt aan elektrische én waterstof oplossingen en vanuit dat oogpunt deze ontwikkeling nauwgezet volgt.

Kenmerkend is dat op een acculading de hele dag rond kan worden gewerkt.