
“Onze ambitie is vanaf het begin glashelder geweest: voertuigen schoner, slimmer en stiller maken”, zegt Lars Kool, CEO/CTO van UMS. Door de krachten te bundelen met Deutz ziet UMS kans zijn technologie op te schalen en wereldwijd beschikbaar maken. “Deze stap stelt ons in staat om sneller, slimmer en op grotere schaal te leveren. We blijven daarbij doen waar we goed in zijn, maar nu met de kracht van een internationale industriële partner achter ons.”
De overname maakt deel uit van de bredere Dual+-strategie van Deutz. Dr. Sebastian C. Schulte, CEO van Deutz AG: “Met de overname van UMS versnellen we de ontwikkeling van batterij-elektrische oplossingen voor zware toepassingen. UMS brengt bewezen technologie, sterke klantrelaties en praktijkervaring. In combinatie met onze industriële slagkracht is dit een krachtige combinatie.”
Bert van Hasselt, CEO van Deutz New Technology, vult aan: “UMS geeft ons een technologische voorsprong. Zijn modulaire systemen en retrofit-kits hebben zich in de praktijk al bewezen. Met Deutz kunnen we dit nu op industriële schaal produceren.”

UMS is in 2016 opgericht door Lars Kool. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een OEM-leverancier van zero-emissie-aandrijflijnen die zich richt op elektrificatie van bouwmachines en voertuigen met een focus op seriematige productie. In onze sector draaien er diverse machines die geëlektrificeerd zijn door UMS. De klanten van UMS zijn OEM’s, distributeurs en wagenparkbeheerders. Met meer dan 200 geëlektrificeerde machines in het veld, een omzet van circa tien miljoen euro in 2024 en een orderportefeuille die in de tientallen miljoenen loopt speelt het bedrijf een belangrijke rol in de energietransitie.

Dankzij het modulaire ontwerp van de UMS-oplossingen kunnen aandrijfsystemen eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande voertuigen zonder ingrijpende aanpassingen. In veel gevallen kunnen deze systemen direct op bestaande assemblagelijnen worden ingezet of als retrofit-oplossing worden toegepast. Voorbeelden zijn graafmachines met verwisselbare batterijen zoals we die in onze sector tegenkomen. De technologie opent ook de deur naar defensietoepassingen. Zo lopen er al haalbaarheidsstudies voor hybride aandrijving van voertuigen zoals de Bushmaster, waarbij het stille karakter van de elektrische aandrijving tactische voordelen biedt.
UMS blijft opereren onder eigen naam, met hetzelfde team en dezelfde missie. De samenwerking zorgt voor een versnelling in innovatie, uitbreiding van markten en het creëren van nieuwe werkgelegenheid, zowel in Nederland als internationaal.