Toolbox

Toolbox: werk(stress), rust en ontspanning

Datum: 21 februari 2020
Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Ben je druk of heb je stress? Er zijn verschillende zaken die hierin meespelen, maar heb je veel stress, dan kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe ga je om met werkstress en hoe zorg je voor genoeg rust en ontspanning?

Wees zuinig op jezelf
Van geld zeggen ze dat je het maar één keer kunt uitgeven. Dat is ook zo met je tijd. Het is niet mogelijk om gisteren of vorig jaar over te doen. Zorg dat jouw tijd op gaat aan dingen die jij belangrijk vindt. Haasten en vliegen zorgen ervoor dat je tijd op gaat aan dingen die voor jou niet zo belangrijk zijn. Er is nog een punt van aandacht: wat doen het haasten en vliegen van nu met je gezondheid op latere leeftijd? Ook bij gezondheid geldt dat als je lichaam versleten is, dat niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

Werk en privé in balans
Werknemers in de cumelasector staan altijd klaar en werken hard en veel. Ook ’s avonds en in het weekend klusjes doen, is niet ongebruikelijk. 

Oefening: stel jezelf eens voor als je 70 jaar oud bent en je kijkt terug op je leven van nu. Wat zou de oudere versie van jezelf als tip aan jou geven?

Zijn jouw werk en privéleven in balans? Wie of wat is nu echt belangrijk in je leven? Gaat daar voldoende tijd naar toe? Als het antwoord nee is, kun je jezelf afvragen waarom niet. Zou je daar verandering in willen brengen? Maak een plan hoe je dat voor elkaar krijgt!

Haast en gejaagdheid
Haast en gejaagdheid ontstaan door:

  • onduidelijke prioriteiten. Wat moet vandaag echt af? Dat pak je het eerst aan. Wat kan wachten? Dat plan je in voor een later moment;
  • een onrealistische planning;
  • te weinig nee durven zeggen. Let op: nee zeggen mag!

Tip: maak een lijstje en bepaal wat je eerst doet en wat daarna. Plan ook pauzes en tijd voor jezelf in!

Gezondheid onder controle
Werken kost energie. Als je naast je werk in het weekend klust, kost dat nog meer energie, zeker als dat werk fysiek zwaar is. Lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen. Als je jong bent, herstel je sneller dan een ouder iemand. Maar… de keuzes die je maakt als je jong bent, zijn van invloed op je gezondheid als je ouder bent. Ben je altijd druk en heb je last van te veel stress en/of lichamelijke inspanning, dan zorgt dat later voor gezondheidsproblemen. 
Tips om de kans op gezondheid op latere leeftijd groter te maken:

  • Pak je rust en neem bijvoorbeeld de tijd om rustig te eten.
  • Neem de tijd om het gezellig te hebben met anderen.
  • Geniet van je werk.
  • Gun jezelf (elke dag!) tijd voor ontspanning en leuke dingen; lach, beweeg en maak plezier!
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Mat jezelf niet af. Gebruik het weekend om te herstellen van je werkweek. Dan kun je de week erna weer energiek aan de slag!