Luchtfilter

Toolbox: optimaal gebruik maken van luchtfilters

Datum: 18 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 26 augustus 2020
In deze toolbox lees je tips en vuistregels voor het veilig gebruiken van filters en het juist reinigen hiervan.

Bekijk de arbocatalogus op www.agroarbo.nl. Hierin wordt aangegeven welke bescherming nodig is bij de meest voorkomende werkzaamheden in de cumelasector.

Cabineluchtfilter
Een cabineluchtfilter helpt de lucht in de cabine te reinigen wanneer deze de cabine binnenkomt via het verwarmings-, airconditioning- en ventilatiesysteem. Het filter reinigt de lucht van stof, pollen, rook en andere verontreinigende stoffen voordat het in de cabine komt.
 

Raadpleeg de gebruikershandleiding om na te gaan wat het onderhoudsschema van de fabrikant is en wanneer je het cabineluchtfilter moet vervangen. Bij het bepalen van de beste tijd om het filter te vervangen, hangt het er van af van hoe vaak je het werktuig gebruikt en de luchtkwaliteit waarin je rijdt. Hoe langer een cabineluchtfilter van een voertuig wordt gebruikt, des te minder filtert het alle stof, pollen en andere externe verontreinigingen doordat het tijdens gebruik verstopt raakt. Uiteindelijk wordt het cabineluchtfilter steeds minder effectief, waardoor de luchtstroom naar het ventilatiesysteem wordt verstoord. Op dit punt moet je het laten controleren door een monteur om te zien of je het moet laten vervangen.
 

Hoe kan je merken dat het cabinefilter niet goed meer werkt?

  • Je een onprettige geur ruikt;
  • De machine vettige of beslagen ramen heeft;
  • Je last krijgt van allergische reacties;
  • De ventilatiemotor oververhit raakt.


Cabine stoffilters
Stoffilters (aangeduid met P) moeten worden vervangen bij zichtbaar sterke verontreiniging of maximaal 6 maanden na de datum van ingebruikname. Bij het vervangen van een filterpakket uit de overdrukunit moeten alle stoffilters worden vervangen.

Koolstofcabinefilters
Het verschil tussen een papieren en een koolstoffilter (aangeduid met een A) is dat een koolstoffilter ook chemische stoffen en gassen uit de lucht haalt. Belangrijk is dat je het koolstoffilter tijdig vervangt. Bij veel werknemers is de aanwezige indicator, bestaande uit geïmpregneerde korrels, niet bekend. De indicator geeft de conditie van het filter aan. Zodra deze korrels in aanraking komen met schadelijke stoffen verkleuren ze van paars naar bruin. Op het moment dat de korrels dezelfde kleur hebben als het carbon, dan is het filter verzadigd en moet het vervangen worden. Let op dat bij een werktuig die lang stilstaat het voor kan komen dat de korrels terug kleuren naar bruin of zwart. Het filter lijkt nog goed, maar is toch aan vervanging toe.
 

Vervang het filter na 400 werkuren. Om het aantal werkuren bij te houden is het van belang om de uren goed te registreren. Op het filter staat een uiterste vervangingsdatum. Heeft het werktuig minder dan de 400 uur gedraaid dan moet het filter toch bij uiterste vervangingsdatum vervangen worden. Om de levensduur van het koolstoffilter te verlengen kan je het koolstoffilter vervang door een papieren filter en het koolstoffilter in een luchtdichte zak of bak of emmer met deksel luchtdicht bewaren.

Luchtfilter
Een motor heeft brandstof, lucht en olie nodig. Om de brandstof, lucht en olie schoon te houden zijn er filters aangebracht. Deze filters vragen regelmatig onderhoud.
 

Als het luchtfilter ernstig vervuild is of zelfs verstopt raakt, heeft dat invloed op de verhouding brandstof/lucht die de motor in gaat. De motor zal minder presteren en onregelmatig gaan lopen. Trekkers worden vaak in stoffige omgevingen gebruikt en in sommige gevallen moeten de filters dagelijks of wekelijks schoongemaakt worden. Maak het luchtfilter schoon met een stofzuiger of met perslucht, maar was het nooit uit. Vervang het filter als het niet meer goed schoongemaakt kan worden of als het beschadigd is. Bij moderne trekkers bestaat het luchtfilter uit een droog papieren filterpakket. De meeste fabrikanten schrijven voor dat dit filter niet schoongemaakt mag worden maar vervangen moet worden. Sommige geven zelfs aan dat anders de garantie vervalt.

Reinigen van filters
Vaak worden filters met behulp van een blaaspistool schoon geblazen.Ondanks dat dit schoonblazen veelal buiten plaats vind is de blootstelling aan stof enorm groot. Uit indicatieve metingen is gebleken dat de grenswaarde tot wel zesmaal werd overschreden. Gemeten waarden bij het buiten schoon blazen: 3-6 mg/m3. Grenswaarde is 1 mg/m3.
Reinig een filter bij voorkeur met behulp van een stofzuiger voorzien van een HEPA filter. Indien dit niet mogelijk is zullen Persoonlijke beschermingsmiddelen gedragen moeten worden bij het schoon blazen. Noodzakelijke Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn oogbescherming, gehoorbescherming en een stofmasker FFP3. Ook bij het uitkoppen van een filter moet een stofmasker gedragen worden.
Reinig geen filters die in een bodemsanering gebruikt zijn!

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl

Colland klein

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl.
Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Door: Peter Bredius