Ladingzekering Zeewolde

Toolbox: Check je spanbanden

Datum: 1 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 28 juni 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Als je lading wilt vastzetten, is het belangrijk dat je de juiste spanbanden gebruikt. Ook moeten ze in goede staat zijn. Zorg dat je weet wanneer je een spanband kunt gebruiken en wanneer je deze moet weggooien.
Spanbanden Social Media LMRA Cumela
Spanbanden

Een spanband of sjorband is een zeer sterke kunststof band met een ratel. Spanbanden kunnen eendelig of tweedelig zijn. Door het sterke materiaal en het spanelement kan de lading zo strak worden vastgezet dat bewegen niet meer mogelijk is.

De juiste spanband

Spanbanden hebben een speciaal nummer: EN 12195-2. Dit nummer staat op het label. Daarnaast staat op het label de waarschuwing ‘Niet geschikt voor heffen’.Op het label staat ook informatie over de maximale belasting uitgedrukt in decanewton (daN). 1 daN komt ongeveer overeen met één kilo neerwaartse kracht. Het label geeft verder informatie over de diverse soorten trekkracht:

 • STF (Standard Tension Force): de trekkracht/voorspankracht voor neerwaarts sjorren met een spanratel. Hoe hoger deze waarde, des te minder banden er nodig zijn om de lading vast te zetten.
 • LC (Lashing Capacity): de trekkracht/breeksterkte. De waarde geeft aan hoeveel kracht er tegengehouden kan worden. Deze waarde wordt niet gebruikt voor het neerwaarts sjorren.
 • SHF (Standard Hand Force): de kracht die een standaard persoon kan aanbrengen op de ratel. Ook zie je op het label de lengte staan en het percentage rek van het materiaal (maximaal zeven procent). Hoe lager het percentage rek, des te vaster de lading staat.
Controle

Als je de spanband controleert, kijk je naar de volgende punten:

 1. Is de informatie op het label leesbaar?
 2. Controleer de band op beschadigingen. Niet toegestaan zijn:
  • Scheuren en inkepingen van meer dan tien procent. De dragende naden moeten heel zijn.
  • Vervorming door warmte, kou of chemicaliën.
  • Beschadigingen van de verbindingen in de band. Spanbanden mogen niet worden geknoopt. Een tip: spanbanden blijven langer heel als er geen lading op wordt gezet. Span ze ook niet over scherpe delen.
 3. Controleer de haak op beschadigingen. Een haak mag maximaal vijf procent uitzetting hebben.
 4. Controleer de klemgesp of ratel. Is de lengte van de bedieningshendel van de ratel afgestemd op de spankracht van de band?

Niet toegestaan zijn:

 • slijtage;
 • vervorming van de sleufas, grendelplaat, tandkransen en spanhendel.
Afkeur

Is de spanband niet in orde? Zorg dan dat die niet meer kan worden gebruikt. Gooi de band weg of vernietig hem.