Toolbox: Veilig reinigen met het blaaspistool

Datum: 29 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 22 november 2022
Door: Corina van Zoest-Meester
Machines, filters enzovoort schoonblazen met een blaaspistool gaat snel en efficiënt, maar blijf jij schoon? En zorg je goed voor je gehoor?
Blaaspistool

Gevaren
Door het blazen wordt stof verplaatst, wat je inademt als je niet goed beschermd bent. Ook kan het in je ogen komen. Iets anders wat aandacht vraagt is de bescherming van het gehoor. Pas op voor gehoorschade. Bij het uitblazen ontstaat zoveel geluid dat je gehoor ervan achteruit gaat.

Waarom is stof slecht voor je?
Het niet dragen van een stofkapje heeft tot gevolg dat er (onzichtbaar) stof ingeademd wordt. Grovere stofdeeltjes hoest je uit of slik je door. Heel fijn stof komt diep in de longen terecht en kan daar niet meer uit. Des te meer stof er in je longen komt, des te groter is de kans op longproblemen in de toekomst.

Onschuldig hoesten kan op lange termijn overgaan in astma of een verminderde werking van de longen. Longschade is niet meer te herstellen en ontstaat pas op latere leeftijd. Datgene wat in het filter zit, wil je niet in de machine hebben. Het is ook niet goed voor jou. 

Zorg ervoor dat je stof niet inademt door tijdens het schoonblazen een stofkapje te dragen. Hierdoor kan je later makkelijker ademhalen. Het tweede advies is: draag een veiligheidsbril. Stof kan ook in je ogen terechtkomen en irritatie of zelfs pijn veroorzaken. Dit voorkom je door een veiligheidsbril te dragen.

Is gehoorbescherming echt nodig?
Ja, het blazen in gaten en kieren veroorzaakt geluidsniveaus van boven de 90 dB(A). Dat maakt je gehoor slechter. Dit heet lawaaidoofheid. Ook kan je last krijgen van een blijvende piep of oorsuizen. Des te langer jij dit geluid hoort, des te meer schade loopt je gehoor op. Om dit te voorkomen is het advies om vanaf 80 dB(A) gehoorbescherming te dragen.

Maximale blootstellingsduur in uren

Demping
Gehoorkappen geven een demping van 15-30 dB(A) en bij otoplastieken is dat 15-25 dB(A). Hiermee ben je voldoende beschermd. Je moet ze wel goed dragen.
 

Tips en vuistregels
•    Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk stof maakt door bijvoorbeeld te stofzuigen in     plaats van te blazen.
•    Draag altijd een goed aansluitende veiligheidsbril, gehoorkappen of otoplastieken en     een stofkap (FFP3) bij het schoonblazen.
•    Blaas buiten. Zorg dat de wind het stof van je af waait.
•    Zorg ervoor dat anderen het stof niet kunnen inademen.
•    Zorg voor een oogdouche of eventueel voor een oogspoelfles in de buurt.
•    Berg een stofkapje zo op dat de binnenkant schoon blijft.

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl

Colland klein

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.