Werken in de duinen

Tolerantie is soms ver te zoeken

Datum: 11 februari 2025
Laatst bijgewerkt: 11 februari 2025
Door: Ada Kieft
Tolerantie, oftewel verdraagzaamheid, is een fundamentele waarde voor een harmonieuze samenleving. Die benadrukt de bereidheid om verschillen te accepteren en te respecteren. Het speelt een cruciale rol in het bevorderen van sociale cohesie en het verminderen van conflicten tussen verschillende groepen.

In september vorig jaar bracht Cumela cijfers naar buiten over agressie tijdens werkzaamheden langs de weg. Cumelabedrijven werken daar vaak, bijvoorbeeld voor het maaien van bermen of het onderhouden van sloten. Deze werkzaamheden dragen bij aan de verkeersveiligheid en een goede waterafvoer. Van de bedrijven geeft zeventig procent aan dat ze te maken hebben gehad met agressief gedrag tijdens dit werk. Denk hierbij niet alleen aan scheldpartijen en obscene gebaren, want meer dan de helft van de medewerkers is daadwerkelijk in gevaar gebracht door automobilisten die hen afsnijden of door (mede)weggebruikers die de doorgang blokkeren. Tolerantie is ver te zoeken.

Feit of mening?

Zo zijn er nog wel een aantal onderwerpen te noemen waarbij de tolerantie is verdwenen en die voor verdeeldheid zorgen in de maatschappij. Denk hierbij aan de rellen in november in Amsterdam, diverse conflicten in politiek Den Haag, de stikstofproblematiek in Nederland, de wereldwijde klimaatcrisis, enzovoort. Deze en ook andere onderwerpen doen veel stof opwaaien en zijn vaak onderwerp van discussie aan bijvoorbeeld de keuken- en de kantinetafel.

Natuurlijk is het goed om met elkaar in discussie te gaan over landelijke en mondiale problemen. Herken en benoem dan het verschil tussen feiten en meningen. Dat is belangrijk. Een mening is iets wat iemand vindt en een feit of gegeven is iets wat vaststaat. Feiten zijn zaken die je kunt controleren en dingen die onderzocht zijn. Soms proberen mensen te doen alsof iets een feit is, terwijl het eigenlijk een mening is. Ze doen dat vaak om mensen te overtuigen.

Nepnieuws

Dan is er de opkomst van een nieuw fenomeen: nepnieuws. Nepnieuws geeft misleidende en onjuiste informatie, die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Dit is een vorm van desinformatie. Desinformatie en nepnieuws kunnen veel vormen hebben: een nieuwsbericht op het internet, een video op social media of een plaatje in een appgroep.

Nepnieuws bestaat al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat sinds de opkomst van social media razendsnel. Iedereen kan tegenwoordig ideeën, teksten, foto’s en filmpjes plaatsen op internet. De grenzen tussen nieuws en nepnieuws vervagen daardoor. Het wordt steeds moeilijker om het verschil te zien en een gefundeerde mening te vormen. Hiernaast kan nepnieuws ook onrust veroorzaken in de maatschappij. Een belangrijke tactiek van nepnieuwsmakers is polarisatie: ze zetten mensen tegen elkaar op. Ze kiezen voor extremere onderwerpen en spelen in op emoties.

Afgelopen jaar praatte ik meerdere keren met ondernemers die regelmatig te maken kregen met agressie in het verkeer of met burgers die hun mond en neus afdekken als ze een ingeklapte spuitmachine van het ene perceel naar het andere perceel zagen rijden. Dat terwijl de machines vaker op pad zijn met vloeibare meststoffen dan met iets anders. Als bedrijvenadviseurs staan wij altijd klaar om naar de ondernemers te luisteren. Ook kun je sinds kort terecht bij de Vertrouwenspersoon Criminaliteit van Cumela via www.cumela.nl/vpc.

Waar is de tolerantie?

Kort geleden had ik een gesprek met Jaan Sneekes, wiens verhaal je elders in dit magazine kunt lezen, en zijn collega’s. Het bedrijf was ten prooi gevallen aan het verspreiden van nepnieuws. De naam van het bedrijf werd negatief in het bericht genoemd en het publiek werd opgeroepen om het bedrijf te bellen en te mailen. Wat een enorme impact heeft dit op de ondernemer en alle collega’s van het bedrijf! Weer waren begrip voor en tolerantie naar elkaar ver te zoeken.

Blijkbaar is het publiek vergeten dat cumelaondernemers werken aan en langs de weg zodat iedereen veilig naar het werk kan, dat cumelaondernemers zorgen voor veiligheid en droge voeten bij het werken aan dijkverzwaringen en dat cumelaondernemers zorgen voor de oogst van agrarische producten, zodat iedereen dagelijks groenten, aardappels, zuivelproducten enzovoort kan kopen en consumeren.

In gesprek blijven

Is het publiek dit vergeten of zijn wij, ondernemers en diverse brancheorganisaties, het vergeten te vertellen? De maatschappij, dat zijn wij, dat ben jij. We moeten met elkaar in gesprek blijven, thuis, op het bedrijf, op scholen, bij de zakenclub, bij de regionale politiek en met het publiek in je buurt. Nodig de mensen uit je buurt eens uit op je bedrijf. Op die manier ontstaat er begrip voor en vertrouwen in elkaar en groeit de tolerantie in je omgeving.

Niet alleen de lobby in Den Haag is belangrijk, maar misschien nog wel noodzakelijker dan ooit is te werken aan een goed en positief imago van de cumelasector. Onbekend maakt onbemind. Dit hoeven we als Cumela niet alleen te doen, dit kunnen we samen doen met onze cumelaondernemers en met de opdrachtgevers. Cumela hoopt dat door meer communicatie, bewustwording en respect we de veiligheid van ondernemers en medewerkers kunnen garanderen en de hinder voor het publiek tot een minimum kunnen beperken. Laten we samen zorgen voor een veilige en leefbare omgeving, zowel op de weg, langs de kant als in het land. Samen staan we sterk!

Cumela Nederland

Ada Kieft

Bedrijvenadviseur