Veldhuizen Mercedes Arocs 10x8

Wendbare Arocs 10x8-vijftigtonners

Datum: 3 maart 2021
Laatst bijgewerkt: 3 maart 2021
Door: Gert Vreemann
Veldhuizen Wagenbouw heeft deze drie speciale Mercedes-Benz Arocs 10x8-kippers van het type 5051 afgeleverd aan Van Berkel in Veghel. Met de 445/75R22.5-banden op de beide voorassen en 24-inch-wielen met 325/95-banden achter zijn het echte terreinbeulen voor het zware werk.

van berkel Mecedes Arocs 10x8 Veldhuizen

De trucks, die als 8x8-trucks van de fabriek kwamen, zijn door Veldhuizen Wagenbouw in Groenekan voorzien van een gestuurde middelste liftas, waardoor er een hoog laadvermogen ontstond. Het betreft hier een originele tientons fuseegestuurde as van Mercedes-Benz die op acht ton is gekeurd. Veldhuizen heeft voor deze configuratie de originele wielbasis van de 8x8 verlengd, een langere aandrijfas gemonteerd en onder meer een aangepaste brandstoftank gemonteerd. Verder zijn er aanpassingen verricht aan de vering van de voorassen en zijn er verschillende componenten aan het chassis verplaatst. Het resultaat is een kipper met een grote terreinvaardigheid en een opvallend grote wendbaarheid. Daar komt bij dat het door het elektrisch bekrachtigde ServoTwin-stuursysteem eenvoudig manoeuvreren is met de vijfassige kippers.

Veldhuizen Mercedes Arocs 10x8

Dankzij de aanpassingen van Veldhuizen zijn de beide aangedreven voorassen goed voor twee keer 11,5 ton, terwijl de beide achterassen elk 9,5 ton op kenteken hebben. De middelste as voegt daar acht ton aan toe, waardoor er een GVW van 50 ton ontstaat. In combinatie met het lage eigen gewicht resulteert dat in een hoog netto laadvermogen. De trucks zijn voorzien van de middellange Arocs-cabine, die extra ruimte geeft aan de chauffeurs. Verder zijn de trucks uitgerust met het Mirrorcam-systeem van Mercedes-Benz en een geïsoleerde Hyva-kipper met aluminium milieukleppen.