Veertientons dubbellucht-achteras voor Mercedes-Benz Arocs 8x2

Veertientons dubbellucht-achteras voor Mercedes-Benz Arocs 6x2

Datum: 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Veldhuizen Wagenbouw heeft voor het laden van zware containers een veertientons dubbellucht-achteras op een Mercedes-Benz Arocs 6x2 gemonteerd. Deze is niet alleen sterker, maar staat ook stabieler en is verder naar achteren geplaatst, waardoor de wettelijke aslast kan worden verhoogd naar tien ton.
Veertientons dubbellucht-achteras voor Mercedes-Benz Arocs 8x2

Tijdens het laden van zware containers komen er grote krachten op de achterste as van een vrachtwagen. In deze situatie wil er wel eens een as of asophanging buigen. Door de achttons as te vervangen door een veertientons versie met dubbele montage kunnen twintigtons containers nu veilig en verantwoord worden geladen.

aanslagnok  as

De asophanging is uitgerust met een aanslagnok die rechtstreek op de fusee van de as steunt. Deze aanslagnok is uitgerust met vulplaatjes. Hiermee kan de auto vlak worden afgesteld en wordt de symmetrische kracht verdeeld. De as is 41 centimeter verder naar achteren geplaatst, zodat de aslast op kenteken kan worden verhoogd naar tien ton. Hierdoor wordt het totaalgewicht met 3,5 ton verhoogd, van 28 naar 31,5 ton.