elektrische volvo knijperauto

Van Gelder zet vier elektrische Volvo-trucks in

Datum: 8 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2021
Door: Gert Vreemann
Aannemingsmaatschappij Van Gelder gaat dit jaar vier nieuwe, volledig elektrische vrachtwagens inzetten. De Volvo-trucks van het type FE Electric zijn aangeschaft door Jan Bakker en Vrijbloed Transport. Hiermee zetten Van Gelder, Jan Bakker en Vrijbloed Transport een belangrijke stap in de richting van hun duurzame ambities.
elektrische volvo knijperwagen

De Volvo’s FE Electric beschikken over een elektrisch aangedreven en relatief lichte autolaadkraan en een tweezijdige kipper. Dankzij de relatief lichte kraan is het mogelijk om meer lading in minder vervoersbewegingen te vervoeren. Doordat de kraan wordt aangedreven door het accupakket van het voertuig is er geen dieselbrandstof of extra accupakket nodig. Normaliter wordt voor het gebruik van een elektrische kraan een extra accupakket toegevoegd of wordt er gekozen voor een kraan die op diesel wordt aangedreven, waardoor je geen honderd procent elektrisch voertuig hebt.

volvo elektrischen knijperwagen

De Volvo FE Electric is uitgerust met twee elektromotoren met een vermogen van 400 kW en een koppel van 850 Nm. De lithium-ionaccupakketten hebben een capaciteit van 264 kWh. De remenergie wordt gebruikt om de accu’s op te laden. Alle trucks beschikken over een extra display met aslastindicator. Dat maakt niet alleen de aslasten, maar ook de resterende accucapaciteit inzichtelijk. Het systeem is zo ingericht dat de kraan langzamer gaat functioneren zodra het accupakket onder een bepaald niveau komt. Hiermee wordt voorkomen dat er te weinig accucapaciteit overblijft om het voertuig naar zijn standplaats terug te rijden. Daarnaast beschikken de trucks over een systeem waarmee de elektromotor automatisch afslaat als de kraanfuncties niet worden bediend. Hiermee wordt onnodig verbruik voorkomen.